Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsberget är en vacker plats med mycket historia

Landsberget söder om Fagersta är ett populärt utflyktsmål. Efter andra världskriget ökade antalet besökare kraftigt eftersom det gavs möjlighet att klättra upp i luftbevakningstornet där man kan se flera mil åt olika håll.

Dagens tillbakablick sträcker sig ungefär nio tusen år bakåt i tiden. Landsberget självt är mycket äldre och består av urberg. Men det var under istidens sista period som berget fick sin speciella prägel med rullstensåsar och stora klippblock.

Det finns två vägar till Landsbergets topp. Lättast är att ta den södra stigen som är en del av Bruksleden. Efter halva sträckan, ungefär 170 meter över havet, finns ett stort klapperstensfält. Det bildades för cirka nio tusen år sedan då hela området låg under havsytan. Vågorna slog hårt mot stranden och stenarna rullade fram och tillbaka och formades runda. Endast topparna på Landsberget syntes ovanför Yoldiahavet som sträckte sig österut ända mot Finland.

Men de som vill ha en lite jobbigare men roligare väg upp till toppen väljer att börja gå från parkeringen närmast riksväg 66. Efter några hundra meter delar sig stigen. Den högra heter Issjöstigen och är smal och bitvis besvärlig att ta sig fram på. Här kan man se en stor klippgrotta.

Den andra stigen är mycket brant på vissa ställen. Man passerar nära ett stort klippöverhäng som är spännande att krypa in i för den som vågar. Små sjöar ligger inbäddade i den i sommartid vackra grönskan och mellan dem porlar små bäckar. Det finns älg, lo och bäver i området och man har även sett varg och björn.

Landsbergets topp ligger 217 meter över havet. Högst upp finns ett luftbevakningstorn som byggdes under andra världskriget. Tornet är luftigt byggt och många klarar inte att klättra upp till toppen på grund av höjdskräck. Men den som tar sig ända upp får en fantastiskt utsikt.

Meningen var att tornet skulle rivas på 1990-talet men Vretarne byalag lyckades stoppa planerna och istället få till en upprustning.

På toppen finns också grillplatser och vindskydd. Byalaget sköter platsen. Hur många som besöker Landsberget årligen vet ingen.

– Men att det är åtskilliga kan vi ju konstatera genom att stigarna blivit ganska så slitna, säger Bosse Axelsson på Fagersta kommuns utbildnings- och fritidskontor.

En som gjort utflykter till Landsberget många gånger är Fagerstabon Mikaela Mattsson.

– Det är en mysig stig upp till toppen och lagom långt för barnen att gå. Sedan är det väldigt trevligt att kunna grilla på platsen. Det är ett bra utflyktsmål, säger hon.