Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten vill ha fler ST-läkare inom psykiatrin

Den rödgröna majoriteten i landstinget har lagt fram sitt budgetförslag. Fler ST-läkare inom psykiatrin är en av satsningarna.

Landstingsrådet Denise Norström (S) beskriver budgeten för 2017–2019 som den mest offensiva på länge. Det rödgröna styret vill bland annat göra förstärkningar på vårdcentraler (46 miljoner), och på Västmanlands sjukhus (55 miljoner) samt anställa fler specialtjänstgörande läkare inom psykiatrin.

Pengarna kommer bland annat från statsbidrag.

– Regeringen har gjort det möjligt och i kombination med eget hårt arbete gör det att vi kan satsa, säger Norström.

Samtidigt minskar överskottet i landstinget med 100 miljoner kronor till 2019. Förra året landades ett plusresultat om 173 miljoner kronor. Överskottet enligt prognosen i år minskar med 75 miljoner på grund av att skatteintäkterna blir lägre än beräknat.

Och efter några goda år väntar svårare tider, enligt Norström. Befolkningen blir äldre och det medför ökade kostnader.

– 2019 vänder det och det blir tufft ekonomiskt för både kommuner och landsting.

Oppositionsrådet Tomas Högström (M) säger att partierna i alliansen ska titta på de rödgrönas budget i helgen – och han vill inte kommentera den före mötet. Alliansen presenterar sin egen budget på måndag.

Budgetförslaget landar på landstingsstyrelsen bord på tisdag i nästa vecka. Budgeten tas sedan på landstingsfullmäktige den 21 juni.