Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsrådet hotade Reinfeldt på Facebook

”Jag funderar på om jag ska göra honom (statsminister Fredrik Reinfeldt , reds anm) till valack först innan skottet kommer.”

Länet. Så uttryckte sig landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland, Denise Norström (S) på Facebook på måndagen till en vän efter en animerad diskussion om försämringen av sjukförsäkringssystemet.

Det hela började med att Denise Norström berättade hur hon ringts upp av en kvinna som försökte sälja en försäkring mot inkomstbortfall vid bröst- eller underlivscancer.

”Detta visar vilket samhälle de nya moderaterna skapat. Vakna svenska folket”, uppmanade hon.

En vän svarade att ”jag älskar dig jättemycket för det engagemang du har” och Denise Norström skrev ”tack och lov har jag vuxit till mig så jag sköt inte pianisten utan tänker dräpa kompositören.

– Skjut kompositören, fick hon till svar. Den där hingsten vi har ...

– Ja det kan du ge dig på att jag tänker, funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer, svarade Denise Norström.

– Vi lekte med ord. Grunden var min förtvivlan över ett sjukförsäkringssystem som håller på att monteras ned, säger Norström till VLT.

– Jag vet fall där Försäkringskassan sagt nej till fortsatt sjukpeng för att personen fått prognosen att det finns en chans att överleva. Får man inga pengar är möjligheten att klara en tuff behandling inte speciellt stor.

– Jag blev obetänksam. Det är en förklaring, men inte ett försvar. Det är nackdelen med sociala medier att man inte tänker på att det är så offentligt.

Skulle du uttrycka dig så här till statsministern?

– Absolut inte. Svaret kom utifrån att man inte ska skjuta pianisten och Reinfeldts tal om att han känner sig som en stridshingst. Det är inte bokstavligt utan handlar mer om att avväpna den som står för ett system.

Skulle du vilja ha det ogjort?

– Ja det var inte ett lämpligt sätt att uttrycka sig på eftersom det kan tolkas bokstavligt.

Har du själv blivit hotad?

– Ja det har jag, men det var på riktigt, inte som här att slänga med ord. Jag sitter här med en kniv sa en person som ringde mig. Jag vill verkligen betona att andemeningen inte var att hota, absolut inte.

Olle Thorell är ordförande för socialdemokraternas partidistrikt i Västmanland och riksdagsledamot från Surahammar.

– Det är ett synnerligen olämpligt sätt att uttrycka sig. Det har jag också sagt till Denise Norström när jag fick veta genom VLT. Det är viktigt att tänka på hur man uttrycker sig i sociala medier. Det gäller att hålla en saklig ton även om man blir upprörd.

Kommer du att vidta andra åtgärder?

– Nej jag samtalar med medlemmar om jag tycker att de betett sig olämpligt. Denise Norström har förstått och önskar att det vore ogjort.

Mette Holck