Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets sjuksköterskor har lägst lön

Sjuksköterskor i Landstinget Västmanland har länge krävt högre löner. Nu är det bevisat: De har lägst medianlön i hela landet.

Tidningen Dagens Medicin har jämfört sjuk-sköterskelöner i alla 21 landsting. På sista plats, med en medianlön på 24 650 kronor 2013 hamnar Västmanland. I topp ligger Västra Götaland med 28 800 kronor.

Löneökningen för sjuksköterskor i Landstinget Västmanland har varit blygsam de senaste åren. Mellan 2011 och 2013 ökade median-lönen med 4 procent: Att jämföra med Uppsala och Sörmlands landsting där den steg som mest – plus 11 procent.

Landstingen runt Västmanland är tuffa konkurrenter i kampen om sjuk-sköterskor. Sörmland, Uppsala, Örebro och Dalarna hade alla högre medianlöner i fjol (26 346–27 300 kronor).

Löneläget i de fyra grannlandstingen beror på en rejäl satsning: medianlönen ökade där med 9–11 procent mellan 2011 och 2013.

Sjuksköterskan Susanne Granholm, med 24 år i yrket, tröttnade på landstingets lönenivå och sade upp sig.

– Man får inte betalt för sin erfarenhet, tycker hon.

Hon tjänar 28 500 kronor.

– Man vill inte slita ut sig för en låg lön.

I sommar blir hon tim-anställd i ett bemanningsföretag. Räknat på heltid blir hennes lön 43 000 kronor.

Hon tror att landstingetkommer att tvingas höja lönerna för att ha kvar personal.

Landstingsrådet Kenneth Österberg (S), som ansvararför personalfrågor, har själv inte sett Dagens Medicins lönejämförelse men fått den refererad.

– Det stämmer att vi ligger lågt, konstaterar han.

Förklaringen är enligt honom en medveten lönesatsning på specialistsjuksköterskor de senaste åren som gjort att allmänsjuksköterskor fått stå tillbaka. I år görs en extra lönesatsning på 17,5 miljoner som ska komma allmänsjuksköterskorna till del, något Kenneth Östberg lyfter fram.

Det kan leda till att landstinget klättrar uppåt i löne-ligan, hoppas han.

Kenneth Österberg räknar inte med att det ska tysta sjuksköterskornas lönekrav och han håller öppet för fler riktade lönesatsningar.

– Det kan finnas ytterligare saker vi kan göra för att förbättra löneläget för våra sjuksköterskor. Men vi måste också ha finansiering.

Janí Stjernström, ordförande i Vårdförbundet i Västmanland, ser lönejämförelsen som en bekräftelse på vad facket framfört länge.

– Det här visar tydligt att landstinget saknar en hållbar lönepolitik, säger hon.

Lönerna för allmänsjuksköterskor borde höjas så att landstinget får lättare att rekrytera, anser hon. Det behöver inte bli dyrare.

– Sjuksköterskebristen kostar landstinget mycket mer i övertid och bemanningsföretag.