Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på vård när hyrläkare är sjuka

När läkarna blir sjuka drabbas patienterna. Just nu klarar inte Mitt hjärta av vårdgarantins mål om max sju dagars väntetid för ett läkarbesök. I stället kan väntetiden vara tre veckor.

Fagersta. Situationen på Mitt hjärtas familjeläkarmottagning är ansträngd. Väntetiderna är långa. Patienter som kontaktade mottagningen på måndagen blev i en del fall erbjudna läkartid först i början av juni.

Förra veckan var två läkare sjuka. Läkare som Mitt hjärta hyrt in via ett bemanningsföretag. Totalt finns sju läkartjänster på mottagningen, fördelat på fem fasta läkare och två hyrläkare.

– Det var en svår situation förra veckan. Läkarna blev sjuka och bemanningsföretaget hade inga ersättare att skicka. Vi försökte få fram läkare via fem, sex bemanningsföretag, säger Mitt hjärtas verksamhetschef Lennart Nyman.

Personalen fick boka om patienterna. Men alla fick förstås inte möjlighet att träffa någon läkare.

– I det läget måste vi prioritera. Läkartiderna går då i första hand till de sjukaste, säger Lennart Nyman.

Nu är en av läkarna tillbaka. Den andra förväntas vara åter i mitten av veckan. Men det lär dröja innan väntetiderna är tillbaka till vårdgarantins sju dagar.

– Vi brukar ligga inom ramen för vårdgarantin, säger Nyman.

De sjuksköterskor som tidningen har varit i kontakt med, har avböjt att kommentera situationen.