Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsdotter ut i sprintsemin – så gick det för samtliga blågula i Lillehammer

Det blev en praktskräll när Stina Nilsson åkte ut med en bruten stav på damsidan. I stället klev Hanna Falk fram och blev trea av damerna.
På herrsidan var Calle Halfvarsson i en klass för sig.

Annons

Hanna Falk imponerade med sin spurtkapacitet.

Stina Nilsson hade den gula ledarvästen och var femte snabbast av svenskorna i prologen. På herrsidan var det Calle Halfvarsson som var snabbast av alla under morgonen.

Tråkigt ur svensksynpunkt var att Anna Haag och Jonna Sundling precis missade avancemang från prologen, när de blev 31:a och 32:a. Retfullt förstås.

Hanna Falk var först ut av damerna i kvartsfinal men gjorde en liten taktisk miss i sista backen, då hon gled ner som fyra. Men efter en kanonstark spurt kom hon tvåa bakom Krista Pärmäkoski.

Stina Nilsson var nästa svenska ut och la sig i rygg på norskan Maiken Christensen Falla vid sista krönet. Men inför spurten gick staven av och hon fick med en enda stav försöka spurta sig till en tid – men det gick för långsamt.

Läs mer: Tunga starten för Stina Nilsson i Lillehammer – utslagen efter stavbrott: "Hennes eget fel"

Ida Ingemarsdotter nådde semi tillsammans med Hanna Falk.

Ida Ingemarsdotter däremot lyckades ta sig vidare, men Jennie Öberg åkte ut i ett tufft heat mot bland andra Marit Björgen och Heidi Weng.

Till slut var det alltså Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter som fick bära upp den svenska fanan bland damerna i semifinal.

I herrarnas första kvart körde både Teodor Peterson och Marcus Hellner. Vid sista krönet la sig Peterson som tvåa och Hellner som fyra. I spurten lyckades Peterson hålla ifrån i en tuff spurt. Hellners tid var i sin tur för svag för att gå vidare.

I nästa heat klev Calle Halfvarsson in i handlingarna, precis som Emil Jönsson. De la sig båda långt bak i fältet innan Halfvarsson plockade fram den suveräna fart som han visat i början av säsongen.

– Det ser lite ut som i Bruksvallarna för två veckor sedan där han kunde glida runt. Och sedan sa det bara pang, pang, pang, sa kommentatorn Jacob Hård.

I en mäktig spurt rasade han iväg i extremt högt tempo tillsammans med norske Johannes Høsflot Klæbo. Emil Jönsson blev trea och tog sig vidare på tid.

Oskar Svensson slängde sig fram i täten i nästa kvartsfinal men tappade i en tät, tät spurt. Därmed åkte han ut.

Vidare av herrarna blev alltså Halfvarsson, Jönsson och Petersson.

I semifinalerna började sedan Hanna Falk för damerna. I ett lopp smäckat av fyra norskor la hon sig tryggt som trea, dundrade på i spurten – och vann sin semi.

Precis bakom sig lämnade hon Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla. Inga dåliga namn med andra ord.

Ida Ingemarsdotter körde nästa semi men hängde inte med och missade final – också det i ett norsktätt lopp. Kanske kände hon fortfarande av sjukdomen som störde i Bruksvallarna.

Därmed var Falk enda svenska i final.

Herrsemifinalerna körde Calle Halfvarsson och Teodor Petersson i samma lopp. Halfvarsson gjorde så som han gör just nu och la sig sist i fältet. Halfvarsson hade bra tryck i stakningen och kom först över sista krönet efter en fräck omkörning på insidan. I spurten la sig också Petersson som tvåa.

Halfvarsson var sedan nära att diskas för en annan omkörning.

Läs också: Halfvarsson dominant i Lillehammer – men nära diskas efter fula omkörningen: "Det är så onödigt"

Emil Jönsson av svenskarna tog sig alltså också till final, ihop med Teodor Petersson.

Hanna Falk var sedan länge bra med i damfinalen. Hon tog rygg på Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng. Men hon gled ifrån och avståndet blev för långt för att spurta ikapp. Väl i just den spurten åt hon in meter för meter, men det räckte inte. Hon blev ändå bästa svenska och tog en pallplats.

Läs också: Hanna Falk bästa svenska i Lillehammer – efter suveräna spurtar: "Vilken start på säsongen"

I herrfinalen handlade det om Calle Halfvarsson. I spurten var han mäktig och var långt före norrmannen Emil Iversen, som låg bakom i samma spår. I slutet kunde han till och med släppa på farten och fick nästan Iversen i rumpan vid målgången.

Teodor Peterson stod för en stark insats och blev trea, men Emil Jönssons final lämnade mer att önska. Han blev femma, sist av de som faktiskt fullföljde loppet. Norrmannen Paal Golberg bröt nämligen staven redan i starten och avbröt direkt.

Annons