Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Langkawi - 99 lockande öar

Med fantasieggande landskap och nittionio fridfulla öar utgör
malaysiska Langkawi en stillsam utmanare i Sydostasien. De som
hittar hit brukar oftast komma tillbaka.

Det knirkar gemytligt från rår och stag. Det tvåmastade segelfartyget Stardust glider fram utanför Langkawi i norra Malaysia förbi sällsamma klippformationer. Vi passagerare slumrar på däck i solen eller svalkar oss i vattnet genom att ligga i det nät av rep som fartyget sänkt ned på ena långsidan.

Mitt på dagen går Stardust för ankar i en fjärd omgiven av berg vars konformade profiler tycks hämtade från ett fantasifullt dataspel. I fartygets lilla motorjolle följer jag med in till Sand Spit Beach, en strand som liknar rena marknadsföringstricket: en vitgnistrande sandbank förbinder två öar och möts av djupturkosa bukter från varsitt håll. När vi återvänder från en timmes skön badstund på Sand Spit Beach har en tolvrätters lunchbuffé påpassligt dukats upp på däck.

Utflykter populära

På malaysiska Langkawi är öutflykter en mycket populär aktivitet bland besökare. Denna fridsamma seglats är en dagstur genom Kilim Karst Geoforest Park, ett naturreservat med karstberg som bitvis kan mäta sig med de mest dramatiska i Sydostasien.

Vår färd började i en mindre båt på Kilim River, där vi fick klappa rockor i ett uppfödningscenter och skåda flockar av rödbruna örnar i mangroveskogarna strax intill. Langkawi betyder rödbrun örn på malaysiska och var i äldre tider ett mytologiskt hem för örnguden Garuda.

Därefter är det dags för seglingen med Stardust. Det mesta ombord sköts av två blonda matroser: de holländska tjejerna Lisa Limmen och Lenny Nijman har jobbat på fartyget i över ett halvår. Var tredje månad måste de åka till Thailand för att förnya sitt visa till Malaysia. På Langkawi stormtrivs de.

- Man bör vara här i minst två veckor, säger Lisa Limmen. Då förstår man. Folk som varit här kommer nästan alltid tillbaka.

Mosaik av risfält

Även två dagar räcker långt för att förstå, skulle jag vilja påstå. Langkawi är en påtagligt stillsam plats som omedelbart drar ned tempot på den som reser hit.

Öns inre uppvisar en mosaik av risfält och åkrar med råmande vattenbufflar och uppe i bergen står regnskogen kvar oavverkad. Bylivet på ön har på många sätt förblivit detsamma som innan 1986, då Langkawi blev skattefri zon och började upptäckas på allvar som resmål.

Dagen efter seglingen med Stardust vandrar jag fram på evighetsstranden Pantai Centang på sydvästkusten och beundrar fallskärmsseglarna som svävar ovanför mitt huvud.

Centang är Langkawis mest utbyggda strand. Här finns gott om barer, restauranger och boende från budget till lyx. Söder om Centang ligger stranden Pantai Tengah som är lugnare med något färre hotell.

En hel övärld

Från bistron The Lighthouse på Tengah sprider sig svåremotståndliga dofter och jag slår mig ned vid bord under palmerna för en lunch. Strax bredvid sitter Mark Crichton, amerikan från Detroit, tillsammans med sin sambo. Han överöser gärna Langkawi med beröm.

- Det här fridfullheten har jag letat efter i Asien. Du saknar ingenting på Langkawi. Ändå är det så vilsamt att vara här, säger han.

Alla pratar vi om Langkawi som om det vore en ö. Men förutom Pulau Langkawi, den största ön, finns en hel övärld kring oss fördelade på tre ögrupper. Förvirrande nog återkommer alltid samma faktauppgifter om hundrafyra eller nittionio öar. Så ofta att jag frågar servitrisen på Lighthouse om det verkliga antalet.

- Det är både hundrafyra och nittionio.

Jag tittar så förvånat på henne att hon brister ut i skratt och förtydligar:

- Det är hundrafyra öar vid lågvatten och nittionio vid högvatten.

Promenad i solnedgången

Oavsett hur många, finns det fullt tillräckligt med öar att upptäcka i vattnen runt Langkawi. De flesta dagsturer till "egna" öar brukar avslutas här hemma på Centang eller Tengah med en promenad i solnedgången och en god middag.

Med sin dramatiska natur och sin lågmäldhet, kombinerat med angenämt mycket aktiviteter och barliv, passar Langkawi såväl barnfamiljer som ungdomar och lär fortsätta att locka både nykomlingar och de som varit här tidigare. De flesta kommer som sagt tillbaka.

Fakta/Langkawi

Allmänt

Langkawi är Malaysias nordligaste ögrupp, alldeles invid gränsentill Thailand. Huvudön Pulau Langkawi är drygt 2,5 mil på såvälbredden som längden. Kring Pulao Langkawi finns ett hundratal öardär bara fyra är bebodda.

Att ta sig runt: Taxi är billigt och kostar några få tior för attåka tvärsöver ön.

Tidsskillnad: + 7 timmar.

Antal invånare: 64 000.

Språk: Malaysiska. De flesta talar engelska.

Valuta

Ringgit. 1 MYR= 2,16 SEK.

Prisnivå

Billigt, snarlikt Thailand. Även alkohol, som annars är lite dyrarei övervägande muslimska Malaysia, är billigt här tack vare denskattefria zonen.

Resa dit

Reguljärt via Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur med tillexempel Air Asia och Malaysian Airlines. Apollo och Ving harpaketresor till Langkawi. Apollo har även en kombination medthailändska Koh Lipe på andra sidan gränsen.

Båtar går från Kuala Perlis eller Kuala Kedah på fastlandet, samtfrån ön Penang. Det finns också färjor från Satun i södra Thailand,samt speedboats från Koh Lipe.

Säsong

Från mitten av november till mitten av april är det högsäsong medmycket sol och väldigt lite regn.

Info

www.tourism.gov.my, www.langkawi-info.com