Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för storbedragare – riktade in sig på äldre

En polsk medborgare döms till fyra och ett halvt års fängelse och utvisning, efter att ha bedragit ett stort antal äldre omkring i landet. En 90-årig fagerstabo och en 84-årig skinnskattebergsbo blev av med tusentals kronor till mannen, som utgav sig för att vara elektriker.

Annons

Det var i april i år som en polis utanför tjänst såg en person röra sig i ett bostadsområde i Åhus i Skåne. Polisen blev misstänksam och ringde ledningcentralen. När mannen insåg att han var iakttagen lämnade han området i en skåpbil – men polispatrullen kom ikapp honom. Den 43-årige mannen betedde sig nervöst, och polisen bestämde sig för att söka igenom bilen.

Läs också: Äldre man lurad på större belopp

I bilen hittades ett bankkort som tillhörde en äldre kvinna – hon hade anmält sitt kort försvunnet efter ett besök av en elektriker. 43-åringens skåpbil var hyrd, och utrustad med GPS. Med hjälp av den kunde polisen kartlägga hans rörelser och knyta honom till en serie identiska brott. Mannen hade kommit hem till äldre, och påstått sig vara en elektriker där för att undersöka det ena eller det andra. Istället hade han stulit kontokort, lurat till sig pin-koder, och tagit ut sammanlagt hundratusentals kronor från korten.

Mannen, som i förhör betonat att han ”inte är någon tjuv” döms nu i Hässleholms tingsrätt för sammanlagt ett tjugotal brott. Utöver tusentals kronor i skadestånd får han fyra och ett halvt års fängelse och blir utvisad – han får inte återvända till Sverige förrän 2030, och riskerar ett år i fängelse om han ändå återvänder.

Läs också: Nytt fall av bedrägeri

Två av de som blev bestulna bodde i Skinnskatteberg respektive Fagersta. Den 84-årige skinnskattebergsbon fick besök av bedragaren i februari i år. 43-åringen uppgav sig då för att utföra en kontroll av elen hos fagerstabon. Han lurade 84-åringen att använda sitt bankkort för att betala honom, varpå mannen fick tillgång till pinkoden. Senare samma dag använde han korten och koden i en bankomat i Skinnskatteberg och tog då ut 15 000 kronor – maxbeloppet.

Bedrägeriet mot den 90-årige fagerstabon var nästan identiskt – han kom in i bostaden genom att påstå sig vara elektriker och tog sedan betalt för ”arbetet”, och fick på så vis tillgång till både kort och kod. Även i detta fall tog bedragaren ut 15 000 kronor från kontot. Båda männen har fått ersättning av sina respektive banker för de förlorade pengarna, och bedragaren får betala tillbaka pengarna plus ränta till bankerna.

Annons