Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär dig av andras misstag

De flesta bokar numera utlandsresan på internet. Även om
det oftast är både enkelt och smidigt kan det vara svårt att sålla
i mängden av resesajter och hotellbeskrivningar. Ta hjälp av
andra besökares omdömen så blir det lättare.

Du är på väg att klicka på boka-knappen när ordet "sunkigt" flimrar förbi i ditt medvetande. "Vad var det där?" tänker du och scrollar ner till ett omdöme från någon som bott på det där hotellet helt nyligen och minsann hittade en kackerlacka i duschen. Om man är beredd att ta det med en nypa salt kan andras omdömen vara värdefulla när man bokar sin semester.

Miljontals omdömen

Den mesta kända sajten för reseomdömen är http://www.tripadvisor.se/, och den har på några år seglat upp som ett måste för alla självständiga resenärer. Miljontals användare världen över skriver där in omdömen om hotell, stränder, restauranger, sevärdheter och resmål som helhet. Enligt Tripadvisor själva har de över 100 miljoner omdömen på sin sajt och de 20-talet andra mindre resesajter som också tillhör varumärket. Men det gäller som sagt att inte ta allt på dödligt allvar. I början av förra året kritiserades Tripadvisor av brittiska reklamombudsmannen ASA för att inte ha tillräcklig koll på om recensionerna var äkta eller inte. Det var enligt ASA alldeles för enkelt att lägga in falska eller överdrivet positiva eller negativa omdömen.

Andra sajter

En annan sajt med reseomdömen är http://www.zoover.se/, och om du vill veta hur pålitliga olika resebokningssajter är kan du gå in på till exempel www.trustpilot.se. Det finns också en hel del mindre reseforum där man kan leta runt för att bilda sig en uppfattning om olika resmål.

Tips när du läser omdömen

+ Ta allt med en nypa salt. Tänk på att olika människor vill ha olika saker och det barnfamiljen kan tycka är fantastiskt tycker 50-plussaren är för jäkligt.

+ Sätt omdömena i relation till priset du kommer att betala, vad är rimligt att få för pengarna? Tycker de andra att de fått vad de betalat för?

+ Var uppmärksam på dåliga översättningar. Sajterna direktöversätter ofta med översättningstjänster på nätet. Ett omdöme från en resenär från ett annat land kan såklart också vara av värde, men riskerna är att översättningen faktiskt är fel och att du har sämre möjlighet att tolka om det är ett äkta omdöme eller ett fejkat.

+ Skriv egna omdömen när du kommer hem igen! Då hjälper du andra och i förlängningen dig själv.