Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare får chans att göra karriär

Möjligheten för lärare att göra karriär ska bli större, och till hösten ökar antalet förstelärare i kommunen från fyra till 13.

Thomas Bergström är matematiklärare på Risbroskolan och en av de fyra lärarna som fick tjänsten vid skolårets början.

– Jag är alltid sugen på att lära mig nytt och genom att få tjänsten får jag också utlopp för det, säger han.

Bergström hade en färdig idé redan när han ansökte om hur han ville använda en tjänst som förstelärare: till undervisningsutveckling.

– Det var grundtanken, jag ville sprida en modell för lärande, säger han.

Sedan i höstas har lärarna arbetat efter en modell som kallas Learning study, som går ut på att lärare har ett tätt samarbete och ser på lektioners innehåll, för att sedan utveckla dem tillsammans genom olika metoder. Han har även gått in hårt för projektet Matematiklyftet.

– Det har fungerat jättebra och rullar på nu. Med Learning study är det lärarresultaten som märks mest och det är jättespännande.

Som en av kommunens första förstelärare har Bergström märkt av både positiva och negativa effekter.

– Avundsjuka förekommer, den är subtil men den finns, berättar han.

– Det är nytt och det finns inga klara resultat ännu, det blir nog annat när man kan se dem.

Behövs karriärtjänster?– Ja! Det är bra och det behövs. Det kan också vara en inkörsport som lockar fler att bli lärare, tror Bergström.