Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt behoven komma först i nya köket

Dags att förnya hemmets hjärta? Här är trenderna – och proffstipsen – du vill ha koll på innan du sätter i gång.

Annons
En av trenderna som kommer starkt är väl tilltagna köksöar. Helst ska man kunna sitta och äta runt dem.

Var femte svensk drömmer om att renovera köket, visar en färsk undersökning från Prognoscentret. Det är det rum vi helst vill fräscha upp, men också ett av de dyraste att ta tag i. Valen vi gör ska vi leva med ett tag, så det gäller att välja rätt.

Charlotte Bladh är inredare, projektledare och inredningsstajlist med järnkoll på kökstrender och smarta val.

– Under 2015 kommer vi att våga ta ut svängarna lite mer. Vi kommer att vara mer trendiga, även om köket är ett rum som inte förändras så ofta. Det finns flera parallella trender, det går att välja en som matchar den personliga smaken.

2015 års kök har enligt Charlotte Bladh en köksö, men den måste vara stor nog för flera att sitta och äta vid. Dessutom är tekniken viktig – effektiva fläktar och spishällar med både induktion, grill och gas är två exempel.

Men det första man bör göra inför sin köksrenovering är inte att välja trend eller teknik, utan att se över familjens behov.

– Man får fråga sig vilken typ av mat man lagar? Om det mest blir spaghetti och köttfärssås är det kanske onödigt med den senaste ångkokningsugnen.

– Om man har en begränsad budget och vill att köket ska hålla länge ska man satsa på klassiska och enkla material, men hållbara köksmaskiner. Sedan kan man förändra genom att måla om eller byta ut textilier i stället, säger Charlotte Bladh.

Budgetrenoveraren bör fokusera på bänkskivor, kranar och kakel, tipsar Charlotte Bladh. Det är relativt små utgifter som ger stor effekt. Att lämna in alla köksluckor på lackering är ett annat exempel på budgetfix – man får ett proffsigt resultat till en rimlig slant. Byter man dessutom handtag ser köket helt nytt ut.

Om man inte tänkt bo kvar själv, är det då värt att investera i nytt kök för att slutpriset ska bli högre vid försäljningen?

– Det är svårt att säga. Mäklare brukar rekommendera att man inte gör för stora investeringar då kök och badrum är rätt personliga, och de nya ägarna säkert ändå vill renovera till viss del. Ett generellt råd är att det inte behöver vara det senaste, det räcker om det känns rent och brukbart.

När det väl är dags att planera renoveringen så tipsar Charlotte Bladh om att ta hjälp hos köksleverantörerna. De kan med avancerade planeringsverktyg hjälpa till så att man undviker det vanligaste misstaget – att överskatta kökets storlek. När budgeten ska fördelas finns det vissa delar som bör få kosta

.

– Man ska inte snåla på funktion, som en ordentlig diskho, en tyst diskmaskin, energisnåla vitvaror och kvalitativa ytskikt. Köksstommar går däremot att köpa till ett lägre pris hos de stora varuhusen, säger Charlotte Bladh.

När det nya köket – eller det budgetrenoverade gamla köket – står klart finns det små saker man kan göra för att höja intrycket ytterligare ett snäpp.

– Släng gamla, uttjänta köksprodukter och köp nya. Gärna i samma serie, då blir intrycket enhetligt. Det är lätt att bli småsnål och spara sunkiga kastruller och sneda bestick, men rensa ut det du inte behöver. Och glöm inte att smycka med gröna växter! 

MARIA SOXBO/TT

Köket brukar kallas hemmets hjärta. Det är ett rum som många av oss vill göra fint. Men att renovera köket är dyrt. Med bra planering undviker man många fallgropar.
Charlotte Bladh är inredare, projektledare och inredningsstajlist och kan allt om kökstrender och smarta val.
Det moderna köket maximerar funktionen och bygger bort svåråtkomliga utrymmen. De här praktiska hörnlådorna kommer från Ballingslöv.
Tekniken har stor betydelse i 2015 års kök, men den behöver inte alltid synas. Marbodal har en kökslåda med inbyggd laddningsstation för telefon och surfplatta.
Färg och marin inspiration kommer starkt i år. Blå och gröna färger, vågmönster och rustika mässingskranar. Företaget Superfronts luckor monteras på Ikeas stommar.
Mässingskran är en effektfull inredningsdetalj.
Glöm inte att rensa ut gamla nötta och trasiga redskap. Att ha enhetliga är både snyggt och praktiskt.

5 smarta funktioner att satsa på

1. Plats för återvinning. Gör det enkelt att värna om miljön genom att planera in sorteringen från början.

2. Utdragbart skafferi. Du får överblick och inget riskerar att glömmas bort och bli gammalt.

3. Mycket arbetsyta. Skapa lediga ytor genom att bygga in mikron i ett skåp. En köksö ger extra yta.

4. Planera elen. Bra belysning och uttag på rätt ställen är viktigt i ett kök. Smart placerade uttag för dammsugare och elvisp, arbets- och mysbelysning. Vissa leverantörer har infälld belysning i lådor och skåp.

5. Underhållsfritt. Tänk praktiskt vid sidan om det estetiska. Hur mycket orkar du underhålla ditt kök? Vissa träskivor måste oljas, kalksten och marmor är känsligt för fläckar och kräver att du håller koll på spill. Välj material du orkar ta hand om.

TT

Annons