Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt lärare göra karriär!

I dag, den 23 september, lämnar Allians för Skinnskatteberg in en motion till kommunfullmäktige om att inrätta karriärtjänster i kommunen.

Duktiga lärare ska ha bra betalt. Det är en av anledningarna till regeringens satsning för ökad kvalitet och mer kunskap i den skolan. Möjligheterna ska öka att göra lärarkarriär, ytterligare kompetensutveckling för lärare, en läs- och skrivsatsning samt mer undervisningstid i matematik. Kunskapspaketet omfattar totalt 3,9 miljarder kronor för åren 2014–2017.

Karriärstegsreformen innebär att skolhuvudmän som inrättar karriärtjänsterna förstelärare eller lektor ges möjlighet att söka statsbidrag för lönepåslag för dessa särskilt yrkesskickliga lärare, motsvarande 5 000 kronor (förstelärare) respektive 10 000 kronor (lektor) mer i månaden.

Regeringen markerar att det här är en permanent satsning, avsikten är alltså att det ska vara permanenta löneförhöjningar – inte tidsbegränsade förordnanden – och statsbidraget täcker hela kostnaden för löneökningen.

Kunskapspaketet omfattar även statsbidrag från och med 2014 till skolor som vill anordna sommarskola, framför allt för de elever i åk 6-9 som riskerar att inte nå målen, samt läxhjälp från och med höstterminen 2014, med fokus på åk 6-9.

Skinnskattebergs skola har gjort stora förbättringar de senaste åren. Rektorer och lärare har gjort ett fantastiskt arbete. Detta ska premieras och uppmuntras. Vi från Allians för Skinnskatteberg har tidigare lyft frågan i kommunfullmäktige, om att göra särskilda satsningar på lärarna, men har fått avslag. Nu ser vi att regeringens satsning kan bidra till att premiera dessa duktiga lärare. Därför skriver vi en motion om att kommunen ska inrätta karriärtjänster.

Bonus i regeringens paket är att nu får vi bidrag till både vår sommarskola och till läxhjälp. Medel som tidigare använts till detta, kan nu användas för att göra ytterligare förbättringar för våra barn och ungdomar i skolan.

Carina Sándor (FP)

För Allians för Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel