Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt stugan leva vidare

Sockenstugan i Västanfors kan flyttas till hembygdsgården.

Som alla vet som kan sin historia, kom kommunreformen 1862 att innebära att man lät socknens ansvar för de statskyrkliga frågorna övergå till Västanfors församling och de borgerliga frågorna till Västanfors landskommun – föregångaren till Fagersta kommun. Sockenstugan har sedan dess varit kommunens egendom, dock placerad på församlingens mark. Stat och kommun skiljde sig från Svenska kyrkan år 2000.

I min ungdom under åttiotalet användes huset främst som övningslokal för Musikskolan och Stadsmusikkåren.

Att huset sedan under många år fått stå tomt och förfalla, är ett faktum som inte minst aktiva i församlingen sorgesamt lagt märke till sedan länge.

I samband med att församlingens då nystartade skola växte, bad församlingen kommunen om att få köpa Sockenstugan. Dock bedömdes prislappen inte anpassad till byggnadens skick. Församlingen har även därefter, utan att ha behov av fler lokaler med stora underhållsbehov – erbjudit sig att ta över huset tillsammans med ett mindre medskick för att exteriört fräscha till främst fasaden.

I Västanfors Västervåla församling värdesätts alla människor, oavsett vilka de är, vart de är på väg och varifrån de kommer. Men församlingen värdesätter även den framtid som vi har att hantera och den historia som gett oss förutsättningarna – Sockenstugan i Fagersta är inget undantag.

Jag tror att det bästa sättet i dagsläget för att bevara det historiska arvet som Sockenstugan fortfarande utgör, är att placera den på Hembygdsgården i Västanfors och att församlingen i så fall gör vad vi kan för att hjälpa hembygdsföreningen med detta. Det viktigaste i den här frågan är till syvende och sist att Sockenstugan kommer till god användning!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel