Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt innan Santos krånglar till det

Care SantosTre koppar chokladÖversättning: Ellinor BromanBonniers

Annons

ROMAN. Vi människor blir trötta på allt, det är det som utmärker oss.

Jag återkommer ofta till första meningen i första akten (ja, Care Santos kallar kapitlen så i sin operainspirerade roman) när jag läser och läser.

Det är lätt att bli lite trött när orden flödar, hur välskrivna de än är. Och när livsvisdomen ibland når gränsen till floskler:

1. Man kan inte alltid göra det man vill.

2. Saker och ting brukar vara lätta innan vi krånglar till dem.

3. Världen går sin gilla gång.

4. Att känna till alltför mycket är ofta jobbigt och  det lönar sig inte att öda krafter på sådant som redan gått förlorat.

Bara några exempel.

 Filosoferandet och livsvisdomen finns ju där, flyter fram över sidorna tillsammans med verkligheten, den kalla och den heta. Visst kan de dramer som utspelar sig gripa tag, men oftare känner jag en viss uppgivenhet över sakernas tillstånd.

”Tre koppar choklad” är en historia, eller snarare många historier, som utspelar sig i Barcelona under tre olika århundraden. Och som titeln avslöjar är chokladen den röda tråden – eller ska man kanske säga den bruna.

Det börjar i nutiden och redan på första sidan får vi stifta kontakt med den trekoppars chokladkanna i porslin som sedan får följa oss genom hela boken.

Kannan har gått i kras och ska repareras för den har mycket att berätta.

Care Santos är katalanska och kan sitt Barcelona när hon tar oss med på vandringarna i huvudstaden. Det flödar av kärlek och sex, vänskap och hat, svek, symbolik, misstroende och  passion, betjänter och högreståndsfolk.

 Och så naturligtvis choklad, drycken som har alla goda egenskaper och som ingen kan motstå. Det gäller bara att kunna laga till den på bästa sätt, med den rätta maskinen och de rätta kryddorna. Vad sägs om svartpeppar, chilipeppar, ingefära eller lavendel?

Trådarna går både till Frankrike och till England och storpolitiken får också vara med på ett hörn. Kampen om chokladmakten är inte den enda.

Dialogen är rapp, berättelserna flödar, spretar ibland, knyts ihop igen.

Människor kommer och går. Care Santos skänker oss lyckligtvis ett personregister. Det är många att hålla reda på.Trots den bruna tråden känns det ibland mer som tre romaner än en.

Och det är då det är lätt att bli lite trött.

– Saker och ting brukar vara lätta innan man krånglar till dem.

Som sagt.

Annons