Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för elever att ta till sig kunskap

Ett projekt bland lärare i Fagersta gör att eleverna lättare tar till sig kunskapen.

Läraren Thomas Bergström på Risbroskolan tog sig till Stockholm för att gå på ett seminarium om Learning study. Där diskuterades hur lärare kunde utveckla undervisningen i klassrummen för att få eleverna att ta till sig kunskap på ett bättre sätt.

– På den vägen är det. Ja berättade om idén för rektorerna i kommunen. De nappade på förslaget och nu har vi haft fyra studier i hur vi lärare kan utveckla undervisningen här, säger han.

Läraren Tobias Nordin på Olsboskolan anser att han fått ny kunskap och utvecklats som lärare genom projektet.

– I studierna har vi fokuserat mycket på felsvaren i undervisningen. Vi har poängterat och tagit upp vad som är fel för att eleverna ska förstå vad som då är rätt svar. Jag känner att jag utvecklats både som pedagog och lärare, säger han och fortsätter:

– Vi hänger självklart inte ut någon elev i undervisningen som svarat fel, utan vi lyfter upp generella felsvar för att diskutera dem.

Skolorna som deltar i projektet är Mariaskolan, Per Olsskolan, Olsboskolan, Alfaskolan och Risbroskolan. Från vardera skolor finns lärare som deltar i undervisningsprojektet.

Linda Eldstål jobbar som lärare på Alfaskolan i Fagersta. Hon är en av handledarna i projektet.

– Jag kände direkt att det utvecklade mig själv och såg att eleverna tog till sig kunskapen på ett djupare sätt. När vi började fokusera mer på vad som är fel och rätt såg jag att eleverna började reflektera och analysera vad de tog till sig, säger Eldstål.

Vad som är unikt i sammanhanget är att skolorna tillsammans strävar efter att utveckla sin undervisning. I kommunen har alltså lärare från fem skolor gått samman.

Resultatet av projektet har lett till att handledargruppen blivit inbjudna för att åka ner till Göteborg den 5 september och hålla ett seminarium på Learning studys internationella årsträff. Där ska handledarna lyfta fram hur de jobbar och på vilket sätt de fått fart på projektet.