Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiken på E20 rullar igen vid skogsbranden – men tågen står fortsatt stilla

Artikel 2 av 4
Sommarbränderna 2018
Visa alla artiklar

E20 var avstängd söder om Finnerödja under fredagen på grund av den kraftiga röken som väller ut från skogsbranden som rasar i området. Trafiken leddes om på mindre vägar under dagen och kvällen, men under natten kunde trafiken åter släppas på i ena körriktningen.

Annons

Branden som startade längs banvallen i Finnerödja utvecklade sig till en skogsbrand som var utom kontroll och räddningstjänsten jobbade intensivt med släckningsarbetet under fredagen.

En stor insats; nio styrkor med 45 brandmän bekämpade inledningsvis branden som består av ett flertal brandhärdar. 20 man från Försvarsmakten och en vattenbombande helikopter hjälpte också till i släckningsarbetet.

Strax efter midnatt hade räddningstjänsten lyckades ringa in det stora brandområdet.

Tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda står under lördagsmorgonen fortsatt still på grund av branden. Det påverkar trafiken mellan Stockholm och Göteborg och det finns ingen prognos för när tågen kan komma igång igen.

Det är dock inte bara tågen som påverkas av branden. Även biltrafiken hindras delvis på grund av röken från branden.

E20, söder om Finnerödja, stängdes av helt för trafik i båda riktningarna, mellan trafikplats Hanstorp och Finnerödja, och trafiken leddes om på mindre vägar, väg 576, 575 och 578.

Strax efter klockan 20.20 på fredagskvällen släpptes trafiken på växelvis igen i södergående körfält.

– Det finns risk att branden sprider sig över E20. Det är ofantligt torrt, säger räddningsledaren Magnus Bern till NA:s reporter Rikard Berglin som var på plats vid branden under kvällen.

Tidigt på lördagsmorgonen var läget oförändrat..

– Trafiken är fortfarande enkelriktad på E20 och tågtrafiken står stilla, säger Pelle Lindgren, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Dagens väderprognos visar att vinden eventuellt kommer att vända – vilket då kan frigöra E20.

– Prognosen säger att vinden ska bli sydvästlig, vilket då går från E20. Men då går den istället mot järnvägen, så vi får se hur det blir, det är lite för tidigt att säga, säger Pelle Lindgren.

Läs mer:

Larm om gräsbrand – påverkar tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm: "Har inte kontroll"

Tivedsbränderna 2008 de värsta som drabbat Örebro län

[+] ►Louise sitter fast på tåget som stoppats av gräsbranden – lågorna kan ha spridit sig: "Tvungen att gå ut för att få luft"

Branden vid järnvägsspåret sprider sig – helikopter sätts in i släckningsarbetet