Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Abortmotståndet krympte KD:s stöd

SCB:s stora partisympatiundersökning görs två gånger om året och brukar anses som en god mätare på opinionsläget. Eftersom SCB frågar många fler än andra opinionsinstitut anses SCB-mätningarna som mer tillförlitliga.

På tisdagen kom en ny SCB-mätning. Det är den första sedan januariavtalet och borde därför visa hur väljarna ser på detta avtal och på L och C:s nya roll i svensk politik.

Båda dessa partier går tillbaka något sedan förra mätningen. C får 6,9 procent, vilket är en nedgång på 1,7 procentenheter, medan L får 3,7 procent, en nedgång på 0,6 procentenheter. Nedgången är alltså inte så stor, men kan ändå tolkas som om väljarna inte gillar januariavtalet.

S backar med hela 2,9 procentenheter, jämfört med novembermätningen, till den mycket låga noteringen 27,9 procent. Januariavtalets påtagligt liberala inslag är hårdsmälta för många traditionellt sinnade socialdemokrater.

Många traditionella S-väljare har dessutom mycket svårt att förlika sig med insikten om att S i framtidens politiska landskap kommer att tvingas vända sig högerut för att komma till regeringsmakten. Det framstår som allt tydligare att huvudalternativet till januariavtalet är att M bildar regering i någon konstellation. Någon decemberöverenskommelse kommer knappast att bli aktuell.

Den stora vinnaren i SCB-mätningen är KD. Partiet får 13,0 procent, en uppgång med hela 7,6 procentenheter.

Enligt SCB har KD främst tagit väljare från M och SD. Partiets högersväng, med bland annat grovt formulerad kritik mot C och L, stramare flyktingpolitik har uppenbarligen lockat många.

KD gjorde ett bra EU-val, och ökade med nästan tre procentenheter jämfört med EU-valet 2014: från 5,9 procent till 8,6 procent. Trots det var många i partiet besvikna. De hade hoppats på siffror på över tio procent. Det hade partiet troligen också haft en god chans att nå, om inte KD hade tappat mängder av väljare till M den sista veckan.

Även om det handlar om ett EU-val och inte ett riksdagsval, så är det ändå intressant att jämföra med SCB-siffran 13,0 procent. Mycket talar därför för att det finns mycket luft i KD:s höga väljarstöd i just denna SCB-undersökning.

Förklaringen kan vara att huvuddelen av SCB-undersökningen gjordes i början av maj. Då hade KD högre opinionssiffror än vad partiet fick i valet.

Många valde M i stället för KD på grund av avslöjandet om hur Lars Adaktusson hade gått emot sin egen partilinje i EU-parlamentets abortomröstningar, och att KD-ledaren Ebba Busch Thor vill ge barnmorskor "samvetsfrihet", det vill säga rätt att vägra utföra aborter.

Aborter och samvetsfrihet är inga specifika EU-frågor, utan den negativa synen på partiet påverkar även opinionen i rikspolitiken.

KD-arna bör därför inte göra alltför stora glädjeskutt, trots den stora uppgången i SCB-mätningen. EU-valet har gjort att många väljare har ändrat sig sedan SCB-mätningen gjordes. Därför bör inte heller de liberala partisterna vara alltför ledsna för att de backar i SCB.

Den negativa effekten av januariavtalet blev inte så stor, och för C:s del finns dessutom stor chans att EU-valrörelsen har vänt nedgången till en uppgång.

Anmäl text- och faktafel