Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Blir det frontalangrepp på regeringen i fackbasarnas förstamajtal?

I dag är det första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Mängder av S- och V-politiker och fackledare kommer att hålla tal runt om i Sverige.

I vanliga fall brukar kämpaglöden vara lite avslagen de år som Socialdemokraterna har regeringsmakten. Frågan är hur det blir i år.

I förra veckan presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) direktiven till den utredning som skall se över arbetsrätten och lagen om anställningsskydd, LAS. Enligt direktiven skall utredaren, justitierådet Gudmund Toijer, ta fram förslag till utökade undantag för turordningsregler i LAS, stärkt arbetsgivaransvar vid kompetensutveckling, lägre kostnader för mindre företag vid uppsägningar och bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika arbetsvillkor.

Det här är punkter som finns med i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Där står också att utredningen skall tillsättas i april 2019 och att förändringarna i LAS skall genomföras 2021.

Trots detta är många fackledare provocerade av att Löfvenregeringen lägger fram detta förslag bara några dagar innan första maj. I facken finns ett hårt motstånd mot alla förändringar i LAS, som man menar kommer att försämra tryggheten för löntagarna.

Förändringar i LAS gör arbetsmarknaden blir mer flexibel, och gör att fler företag, inte minst de små, vågar nyanställa. Det gör att fler får jobb, och att fler får fasta jobb. Det ökar tryggheten. Det är därför bra att arbetsrätten moderniseras.

Däremot minskar ändringar i LAS fackens makt. Och det är självklart något som facket inte ställer upp på.

Det blir därför mycket intressant att se vad fackledarna kommer att säga i sina tal i dag, till exempel LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som talar i Kalmar, och Pappers ordförande Matts Jutterström, som talar i Hallstavik och i Norrtälje.

Kommer de att gå till angrepp på Löfvenregeringen för att de vill "försämra tryggheten" eller kommer de att visa förståelse för att Socialdemokraterna tvingats göra denna eftergift till Centerpartiet och Liberalerna för att få behålla regeringsmakten?

En som inte har visat någon förståelse för LAS-kompromisser är V-ledaren Jonas Sjöstedt. Han har upprepat sitt hot om att fälla S-MP-regeringen om den lägger fram förslag om förändrad arbetsrätt. Det skulle i så fall kräva att Vänsterpartiets förslag får stöd Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Detta är en väldigt udda allians, men inte omöjlig. Det skulle i så fall öppna för en M-KD-regering som är beroende av SD-stöd. Frågan är om Vänsterpartiets väljare tycker att det är bättre än förändringar i LAS.

Det lär dock dröja ett bra tag innan Jonas Sjöstedt tvingas visa om han verkligen menar allvar. Utredningen skall vara klar senast 31 maj nästa år, och sedan dröjer det säkerligen några månader innan regeringen lägger sitt förslag i riksdagen. Så först i slutet på nästa år eller början av 2021 tvingas Jonas Sjöstedt visa vilket han tycker är viktigast: att inte ändra på LAS eller att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Anmäl text- och faktafel