Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bråkstakar måste få portas – Var femte butik utsattes under en månad

Allmänt hotfullt och stökigt uppträdande har på många håll blivit affärernas vardag.

I början av augusti vittnade branschorganisationen Svensk Handel om den dystra utvecklingen. “Allt fler som jobbar i butikerna upplever att situationer med hot, våld och trakasserier ökar”, skrev företrädare i en debattartikel (Sydsvenskan, 190801).

I en undersökning som organisationen nyligen genomförde uppgav rentav var femte handlare att “våldsamma eller hotfulla angrepp” uppstått på jobbet den senaste månaden.

Obehagligt beteende i affärer sätter smärtsamma avtryck hos berörda handlare. Osäkerhet uppstår för alla som rör sig på stan.

För att inte tala om hur svårt det blir att med återkommande hot och stök bedriva en bra och serviceinriktad verksamhet.

Här krävs alltså krafttag. Svensk Handel vill se generellt utökad närvaro av såväl poliser som ordningsvakter. Det är visserligen en viktig pusselbit i sammanhanget.

Men framför allt lyfter Svensk Handel att ny lagstiftning måste till. Organisationen hänvisar till det lagförslag som just nu håller på att tas fram om rätten att – för en tid – neka enskilda bråkstakar tillträde till specifika platser.

De har rätt. En sådan åtgärd vore en stark markering mot ofta unga personer som testar gränser i butiksvärlden.

Framför allt vore besöksförbudet av stor betydelse med tanke på att den aktuella gruppen kan tänkas bete sig på ett sätt som inte tydligt faller in under befintliga brottsrubriceringar.

Låt inte denna lagstiftningsprocess dra ut på tiden. Det utbredda, provokativa stöket är för allvarligt för att butiksanställda – som ofta jobbar mer eller mindre ensamma – självmant ska behöva bära ansvaret. Vädjande ord biter inte gärna på stökets företrädare.

Att möjligheten till ett formellt nej tack till bevittnat trubbelsökande individer i dag saknas är inget annat än ett politiskt misslyckande.

Affärer får aldrig tillåtas bli en yta fri för upptåg i gränslandet mellan obekvämt bus och skrämmande hot.

Max Eskilsson

Anmäl text- och faktafel