Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Brott mot kontaktförbud måste få konsekvenser

Förra året blev 22 kvinnor i Sverige mördade av en man de hade en nära relation till. Det är nästan en fördubbling jämfört med tidigare år. Samtidigt har anmälningarna om misshandel i nära relationer ökat med 32 procent.

Också brotten mot kontaktförbud ökar.

Det är vanskligt att dra några långtgående slutsatser av ett enda års siffror, men konstateras kan att utvecklingen går åt fel håll.

Rättsväsendet måste prioritera upp våld mot kvinnor. Kontaktförbud är en förebyggande åtgärd som utdöms om en person på något sätt förföljer en annan. Ofta är personen en man som inte lämnar en kvinna som han har eller haft en relation med ifred. Ofta har han utsatt henne för våld.

Vi vet att många av morden i närstående relationer begås i samband med att relationen avslutas. Därför måste kvinnor som bryter upp från misshandelsrelationer ges allt stöd som finns. Hon måste skyddas, men inte på bekostnad av att ge upp hela sitt liv, kanske tvingas flytta, få skyddad identitet och leva som på flykt.

Därför måste också kontaktförbud tas på allvar. Att bryta mot ett kontaktförbud kan ge upp till ett eller två års fängelse. Ändå vittnar till exempel Anna om att hon ständigt är på sin vakt. Att hon tvingats flytta och byta mobilnummer, men att mannen ändå hittar henne.

Och det är kanske inte så konstigt om inte kontaktförbud efterlevs om det inte ger några påföljder. En enda överträdelse är en överträdelse för mycket, och bör genast följas upp av rättsapparaten.

Fotboja kan säkert vara effektivt i många fall, men den har sina begränsningar. Och oavsett om kontaktförbudet inkluderar fotboja eller inte så ska en överträdelse ge direkta konsekvenser för den som begår den.

Det är möjligt att fängelse inte avskräcker alla, men desto viktigare då att dessa personer hålls bakom lås och bom så att deras offer ges möjlighet att leva i frihet utan att leva i ständig skräck för att gå utanför dörren, svara i telefonen eller behöva bli rädd om det ringer på dörren.

Dessutom kan det rädda liv. Det har hänt mer än en gång att män med kontaktförbud sökt upp och mördat personen de förbjudits att kontakta. Det händer också att kvinnor som ansöker om kontaktförbud inte får det beviljat, och sedan mördas. Det är ett enormt svek av samhället, när en kvinna som lämnat en destruktiv relation och ber om hjälp inte får den, och sedan mördas fast det hade kunnat förhindras.

Det läggs stora polisiära resurser på att få bukt med till exempel skjutningar på öppen gata. I valrörelsen var "fler poliser" som ett mantra från nästan alla partier, och nästan alltid i samband med debatt om gängvåldet.

När kommer kraven på att lika stora resurser börjar läggas på att få bukt med det omfattande våldet mot kvinnor, som pågår bakom stängda dörrar och som drabbar tusentals kvinnor varje dag, året om – och deras barn?

Anmäl text- och faktafel