Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Därför bör Moderaterna sträva efter att vara ett brett parti

De partiaktiva moderaterna är stukade av höstens misslyckade regeringsbildning. Trots att det fanns en överväldigande riksdagsmajoritet för att byta ut den rödgröna regeringen förmådde M inte omvandla detta till ett regeringsunderlag.

Istället föll maktstrategin, att hålla samman Alliansen, sönder.

Detta har förstärkt den moderata identitetskris som varit tydlig i flera år. M har trängts mellan å ena sidan C som tagit liberala M-väljare i Stockholmsregionen, å andra sidan KD och SD som båda blivit alternativ för konservativt sinnade väljare.

Många debattörer har därför talat om att M:s storhetstid skulle vara över. Det är emellertid en analys som bortser från en viktig aspekt:

Det kommer även fortsättningsvis att finnas behov av ett brett borgerligt parti som kan utmana S om regeringsmakten och statsministerposten.

Det är svårt att se något av de andra liberala eller konservativa partierna, som snarare försöker karva ut egna små nischer i ett fragmenterat politiskt landskap, fylla den rollen.

För M handlar utmaningen därför om att värna trovärdigheten som regeringsbärande parti och inte falla för frestelsen att kopiera det av politikens nischpartier som för tillfället råkar vara framgångsrikt.

Ett borgerligt statsministerparti får inte reducera sig till ett SD light.

Arbetet med ett nytt idéprogram och den expertkommission som tillsattes i våras för att ta fram förslag på integrationsområdet är viktiga, om än långsiktiga steg, för att bygga denna trovärdighet.

Sakpolitisk trovärdighet i frågorna om migration och integration är avgörande för M – det är frågor som är viktiga för väljarna och som givet integrationsutmaningarna lär fortsätta att ha stor betydelse.

Där finns en tydlig likhet med hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg genom ett grundligt sakpolitiskt arbete byggde upp förtroendet för M:s ekonomiska politik och bäddade för åtta år i regeringsställning.

Samtidigt måste M slå vakt om just den position i den ekonomiska politiken som partiet skaffade sig under Reinfeldtåren.

Även i tider då debatten kretsar kring integration och trygghet kommer det vid dagens slut att behöva göras en statsbudget som håller skatterna låga.

Svend Dahl

Anmäl text- och faktafel