Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Därför har L fel om effekten av ordningsbetyg

Pelle är stökig. När han kommer till klassrummet är han på dåligt humör. Något retar honom så till den milda grad att han klipper till en klasskamrat. Skulle han låta bli om han visste att han skulle få betyg i ordning och uppförande?

En majoritet av riksdagens ledamöter vill ge eleverna någon form av omdöme i ordning och uppförande. Men lärarfacken är emot. Professor Christian Lundahl vid Örebro universitet säger att effekten är i bästa fall är oklar. Att komma hem med ett dåligt omdöme i ordning och uppförande kan bli självuppfyllande.

Det allra viktigaste för Pelle är vad som händer där i klassrummet. Kommer föräldrarna omedelbart att få veta vad som har hänt? Kommer någon att vara särskilt uppmärksam på Pelle nästa gång han kommer till klassrummet, så att det inte händer igen? Finns det möjligheter att åtminstone tillfälligt flytta på honom? Kommer läraren att få det stöd som krävs i klassrummet?

Politiker kan fatta beslut om skollag, läroplan, betygssystem och X antal miljarder i satsningar på skolan. Men till slut är det i klassrummet som det ska hända saker. Det är där som Pelle ska lära sig vad som hände när Gustav III genomförde en statskupp, hur det går till att räkna bråk och varför ordet "alltid" alltid stavas med två l. Och det är där som både Pelle och hans klasskamrater ska få studiero.

Det är ibland lite väl enkelt att stifta en ny lag eller bestämma att lärare ska fylla i ytterligare ett papper. Stök ska hanteras omedelbart. Föräldrarna till ett barn som stör ska kontaktas samma dag. Det förefaller naivt att hoppas att något ska hända om barnet kommer hem med ett betyg i ordning och uppförande vid terminens slut.

Utgå från klassrummet. Se till att läraren som är där inne har de verktyg som krävs när det blir stökigt i klassrummet. Det är ett bättre alternativ än att säga till läraren att "nu ska du fylla i ytterligare ett papper".

Anmäl text- och faktafel