Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Deltidsbrandmännen behövs under årets skogsbränder

Artikel 1 av 1
Extremvädret våren 2019
Visa alla artiklar

Facket gick alldeles nyligen ut med att Sverige saknar 2800 brandmän för att klara full bemanning under sommarens skogsbrandssäsong.

Svårast är det med rekryteringen i glesbygd och runt större städer enligt Brandmännens riksförbund.

Dessutom har parterna nyligen avslutat förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för deltidsbrandmännen. Det förra från 2017 utlöste stor besvikelse hos många anställda, vilket visade sig i omfattande uppsägningar av personal som helt enkelt inte tyckte sig få en rimlig ersättning för sin insats och ansåg att de hade svårt att få åtagandet att fungera i praktiken.

Kombinationen med för få deltidsbrandmän och missnöje med villkoren bidrar till att göra det svårare att rekrytera. Att det funnits ett allvarligt missnöje visas också av den stora strejken som deltidsbrandmän genomförde sommaren 2015.

Samtidigt visade sommarens mycket omfattande skogsbränder i Hälsingland, Jämtland och Dalarna vilken viktig roll som deltidsbrandmännen spelar. Vid långa pågående kriser som sker på flera platser samtidigt räcker dagens resurser inte till.

Förutom att höja statusen, genom att SKL måste skjuta till reella löneökningar, handlar det också om villkoren för tjänstgöring.

Att vara deltidsbrandman innebär att du måste ha en arbetsgivare som kan släppa dig utan förvarning när larmet går. Du måste bo och jobba nära utryckningsstationen.

Tiden som läggs på deltidsmannauppdraget måste hittas i skarvar mellan det vanliga jobbet och övriga livspusslet.

Det här har arbetsgivaren SKL börjat inse och det är välkommet att kommuner hittar fler flexibla lösningar. I vissa kommuner får kommunalanställda deltidsbrandmän inget löneavdrag från sitt vanliga jobb under den första timmen som de är på uppdrag. Detta borde vara regel hos alla offentliga arbetsgivare.

Samtidigt visade sommarens skogsbränder vilken långvarig stress som krisberedskapssystemet kan ställas inför. I år har säsongen för gräsbränder och skogsbränder kommit att sammanfalla och starta tämligen omgående efter att snön smälte bort.

Det kan bli ännu en lång och svår sommar. Samtidigt bygger Sverige åter upp sitt totalförsvar. Den civila delen av detta beräknas kosta motsvarigheten 0,1 procent av BNP 2025.

Det är kostnader som går till ha personal, utbilda fler och lagerhålla resurser. I sammanhanget är så blygsamma kostnader en billig försäkring för samhället.

Det finns all anledning att börja titta på civilplikten för att försörja totalförsvarets personalbehov. Tidigare utbildades brandmän för tjänstgöring bland annat på flygplatser. En återupptagen civilpliktsutbildning av brandmän skulle kunna fylla en framtida funktion som en rekryteringsbas för deltidsbrandmän.

De som inte kliver in på räddningstjänstuppdrag efter utbildningen skulle kunna vara krisplacerade under länsstyrelsen för att mobiliseras i samband med höjd beredskap.

Helst med avtal som gör att de kan träda in redan tidigare i kriskedjan, som vid omfattande skogsbränder.

Det behövs nya sätt för att lösa morgondagens komplexa utmaningar. Det är hela samhällets angelägenhet, och det behövs att kommun, stat och privata arbetsgivare tillsammans med medborgarna tar sina respektive delar av ansvaret.

Ett första steg är skapa attraktiva förutsättningar för deltidsbrandmännen.

Anmäl text- och faktafel