Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: För liten löneskillnad bidrar till vårdkrisen

Vårdförbundet och arbetsgivarna SKL, Sveriges kommuner och landsting, och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, är inte överens. Ett nytt kollektivavtal skulle vara på plats den första april. Strejkrisken ökar dag för dag.

Konflikten rör framförallt den dåliga löneutvecklingen för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Vårdförbundet kräver att särskilt yrkesskickliga personer ska få en löneförhöjning med 10 000 kronor i månaden. Detta med hänvisning till att lönespridningen och löneutvecklingen ska öka.

Den som arbetat länge och utvecklat en yrkesskicklighet ska givetvis ha mer betalt än den som är ny i jobbet. Vårdförbundet har rätt i det.

Löneutvecklingen i vården – liksom i andra offentliga yrken – är för dålig. Att ha ungefär samma lön yrkeslivet ut är inte rimligt. Enligt Vårdförbundets egna beräkningar har en barnmorska en så kallad lönespridningskvot på 1,28.

Samtliga yrken med liknande utbildningsnivå har en kvot på knappt 2, vilket betyder att den som tjänar mest har en dubbelt så hög lön som den som tjänar minst i samma yrkesgrupp. En tandläkare kan dubbla sin lön över åren, men det är i praktiken omöjligt för en sjuksköterska.

Lönebildningen är enligt Vårdförbundet “framtung”. Allt krut läggs på ingångslönerna. “Ingångslöner för sjuksköterskor kan i dag ligga på runt 27 000 kronor i månaden och ligger i slutändan, efter ett helt arbetsliv, kanske på 36 000 kronor”, säger Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef, till Affärsvärlden (19022).

De som slitit i flera decennier ser hur yngre kollegor glider in på en lön som inte ligger särskilt långt från deras egen. Det är dock slående att facket inte ser sin egen del av detta.

I hela landet demonstrerade studenter och nyutexaminerade för högre ingångslöner under parollen “inte under 25 000”. Många nyutexade sjuksköterskor kom överens om att nobba arbetsgivare som inte levde upp till dessa lönekrav.

Resultatet blev att ingångslönerna höjdes med över fyra procent – en betydligt högre ökning än för andra yrkesgrupper. Nu höjs nya krav på “inte under 30 000”.

Om Vårdförbundet anser att dålig lönespridning är ett problem – varför satte man inte ner foten mot de krav som de unga sjuksköterskorna krävde för fem-sju år sedan? Man måste välja mellan höga ingångslöner och en god löneutveckling.

Karin Pihl

Anmäl text- och faktafel