Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: LRF överdriver faran med EU:s nya frihandelsavtal

Vad har du lagt på grillen i sommar? Lantbrukarnas riksförbund, LRF, varnar för att ditt svar kommer ändras under de närmaste åren. Skälet finner vi i Bryssel, där EU-kommissionen efter hela två decennier av förhandlingar nyligen kom överens om ett handelsavtal med Mercosurländerna: Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

Klart är det inte. Än återstår ratificering av 40-talet nationella och regionala parlament, men EU – med handelskommissionären Cecilia Malmström (L) i spetsen – stötte direkt på patrull. Fransmännen tog reflexmässigt avstånd och irländarna röstade ner avtalet i en symbolisk omröstning. Skälet? Kött.

Import av brasiliansk biff kommer att ödelägga europeisk köttindustri, heter det. På hemmaplan varnar LRF för ”prisdumpning” och ”försämrade konkurrensvillkor” för svenska bönder om avtalet går i lås.

Brasilien och Argentina är förvisso inte några förebilder när det kommer till köttproduktion. Antibiotika används i tillväxtsyfte samtidigt som boskapsskötsel och odlingar av sojabönor tränger allt längre in i Amazonas regnskogar. Just därför kommer handeln även i fortsättningen vara ytterst begränsad när det kommer till kött. I media har siffran 99 000 ton cirkulerat, vilket är Mercosurländernas föreslagna köttkvot för export till EU. Men sätt den siffran i ett sammanhang: det är knappt en procent av Europas köttkonsumtion. Och köttet kommer dessutom att vara belagt med tull på 7,5 procent.

Varför är då avtalet viktigt? De ekonomiska vinsterna av att europeiska företag får tillgång till nya marknader kan inte underskattas. Till exempel kommer dagens höga tullar på bilar, maskiner och läkemedel att slopas helt. Avtalet innebär också en möjlighet att ställa krav på Mercosurländerna. Den bästa garanten för att länder som Brasilien ska bättra sig är att de måste leva upp till europeiska livsmedelssäkerhets- och hälsostandarder för att få sälja sina produkter här.

Vi har redan sett vilket inflytande frihandel kan ha. När Brasiliens president Jair Bolsonaro valdes ifjol lovade han ta landet ur Parisavtalet för klimatet. Nu har han gjort en helomvändning och pratar om klimatansvar. Varför? Jo, för att få tillträde till den europeiska marknaden.

Även för djurhållningen är uppgörelsen en framgång då Mercosurländerna ska arbeta med EU för förbättrad att bekämpa antibiotikaresistens.

Svenska köttbönder har inte skäl till oro i den omfattning som LRF försöker ge sken av.

Anmäl text- och faktafel