Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Regionala klyftor kan avgöra nästa valrörelse

Klasskamp är verkningslöst som politiskt slagord. Sverige är i dag den breda medelklassens land.

Den politiska medvetenheten om till exempel arbetslösa och sjukskrivna; människor som står utanför arbetsmarknaden och befinner sig i ett socialt utanförskap, är väldigt hög. Det finns en stark politisk vilja att hjälpa dem.

Utmaningen för Sverige ligger inte där i framtiden.

I stället finns utmaningen i hur Sverige minskar en växande regional och social klyfta samtidigt som samhället tar sig an en avgörande klimatutmaning i att ställa om till ett hållbart samhälle.

Redan i dag finns tecken på hur den gröna omställningen slår onödigt hårt mot boende i glesbygd när drivmedelskatterna höjs samtidigt som det inte finns varken privatekonomi eller institutioner som möjliggör att man som enskild individ kan lösa sina transportbehov på ett miljövänligare sätt

För S partiordförande borde detta vara en berättelse och övergripande politiska målsättning att fokusera på. I brist på ett socialdemokratiskt uppvaknande får väljarna nöja sig med mittenpartierna.

I Expressen skriver Annie Lööf:

En födande kvinna har längre till förlossningen, en villaägare som utsatts för inbrott får vänta längre innan polisen anländer. Samtidigt som samhällsservicen är sämre är skatten högre. Utvecklingen för dem som bor på landsbygden går inte att försvara och måste vändas.

Även i L anas ett politiskt uppvaknande. Partiledaren Nyamko Sabuni lyfter just frågan om stad och land i en intervju med DN:

Jag var ute och reste runt i landet nu under partiledarkampanjen, och jag slogs av att de ute på landsbygd och glesbygd betalar de högsta skatterna, men de får inte alltid lika bra service som vi andra.

Ökad konkurrens om att diskutera svensk landsbygd gynnar landsbygden främst.

Frågan är hur regeringspartierna S och MP kommer förhålla sig till den regionala och sociala klyvningen. Ett uppvaknande behövs, särskilt inom MP som trots allt är en stor bromskloss i att förstå omställningens baksidor.

Stefan Löfven (S) besöker hellre Ullared än Almedalsveckan. Men det gäller att statsministern omvandlar PR-jippo på den svenska landsbygden till skarpa politiska förslag.

Ytterst kommer den frågan avgöra ifall band knyts mellan mittenpartierna och regeringen även efter 2022 eller om samarbetspartierna går skilda vägar när januariavtalet är genomfört.

Anmäl text- och faktafel