Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rymden kan bli nästa stora slagfält

Mänskligheten har tagit imponerande storsteg i utforskningen av rymden. Privata rymdföretag experimenterar med återanvändningsbara raketer och det planeras rymdresor för privatpersoner. Stormakterna USA och Kina är inne på att etablera rymdbaser på månen. President Donald Trump vill även sätta den amerikanska flaggan på Mars röda jord.

Men när rymden kommer allt närmare mänskligheten är det även upplagt för en ny rad konflikter. Stormakterna utvecklar vapensystem för att neutralisera eller skjuta ner satelliter. Det rör sig om satelliter som kommit att bli centrala för vårt sätt att leva: Global kommunikation, mobila nätverk, navigation, forskning, meteorologi och väderprognoser. Att oskadliggöra detta kan få stora konsekvenser. En rad länder har redan demonstrerat förmågan att neutralisera satelliter: USA, Ryssland, Indien och Kina. Och för något år sedan tillkännagav Frankrike att man har som avsikt att beväpna satelliter i försvarsändamål.

Det talas alltmer om att rymden kan bli nästa stora slagfält i militära konflikter. Mot bakgrund av detta är det därför inte konstigt att USA:s president Donald Trump i augusti inrättade ett organ för det amerikanska rymdförsvaret, Spacecom.

Under Reagans presidentskap på 80-talet och fram till 00-talet fanns en liknande organisation men det avskaffades efter terrordåden i september 2001 när fokus skiftade mot nationell säkerhet och terrorismbekämpning. Trumps beslut kommer ur hans önskan om att upprätta en så kallad "space force", en sjätte gren av den amerikanska militären med syftet att försvara amerikanska intressen ute i rymden.

Att vi riskerar en militär kapplöpning för dominans i rymden är inte förvånande.

Rymden är en oreglerad front. De internationella konventioner som existerar, exempelvis rymdfördraget från 1967, tar inget riktigt grepp om militär verksamhet. Ja, förutom ett tydligt förbud i rymdfördraget mot placering av kärnvapen ute i rymden så saknas begränsningar för stormakterna som drömmer om dominans där ute bland himlakropparna.

Att försvara sina intressen är naturligt, men rymden är platsen för mänsklighetens nya, stora äventyr och bör frambringa gemensamma ansträngningar för att utforska det okända.

Men en intensifierad militarisering hos de stora rymdnationerna riskerar att göra rymden till nästa stora krigsfält. I takt med att mänskligheten närmar sig rymden vore det därför på sin plats om stormakterna och det internationella samfundet gemensamt utarbetade regler och normer för att reglera verksamheten ute i rymden.

Sverige, och den S-ledda regeringen, ser gärna konfliktförebyggande åtgärder och överenskommelser som ett viktigt fredsinstrument. Här finns verkligen utrymme för svensk diplomati att arbeta förebyggande.

Anmäl text- och faktafel