Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Skolan är inte bara till för eleverna

Skolplikt, vad betyder det egentligen? Plikt för eleven att gå i skolan, eller plikt för skolan att låta eleven vara där oavsett hur hon beter sig?

I förra veckan blev en lärare på en skola utanför Kalmar kallad ”hora” av en 15-årig pojke när hon skulle samla in elevernas telefoner. Hon slängde då ut eleven ur klassrummet.

Vad gjorde föräldrarna när han kom hem? Gav sin son en rejäl utskällning och sa åt honom att han skulle skämmas att tilltala sin lärare så? Nej, de polisanmälde läraren för ofredande.

Hur man som förälder kan komma till den slutsatsen är mycket märkligt. Tyvärr är det här inget unikt fall.

Den senaste tiden har det vid flera tillfällen rapporterats i media om lärare som blir polisanmälda av föräldrar efter att ha agerat när elever betett sig illa. Lärarnas riksförbund berättar för Sveriges Radio att ”det har dykt upp fler och fler sådana här fall”.

Även antalet anmälningar mot lärare till Skolinspektionen har ökat kraftigt de senaste tio åren. Lärare som lyfter upp elever som vägrar flytta på sig, lärare som föst ut elever som springer runt och skriker i klassrummet, skolor som stänger av elever som hotat andra elever och lärare. Alla blir de anmälda av föräldrar.

Det verkar vara del i en allmän trend där skolan har gått från en kunskapsinstitution till en serviceinrättning där ”kunden alltid har rätt”.

Rektorer och lärare vittnar om hur vissa föräldrar beter sig mer och mer som om skolan står till deras tjänst och hotar att anmäla eller byta skola om de inte får sin vilja igenom. När elever inte uppnår målen beror det alltid på att skolan har brustit, inte på att eleven inte ansträngt sig.

Men rätten att gå i skolan är en rätt att bli undervisad, inte en rätt att lära sig om man själv inte försöker. Skolplikten handlar om att eleven måste gå till skolan, inte om att skolan ska acceptera vilket beteende som helst.

Anmäl text- och faktafel