Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lokrantz: Förfluget ord kan göra stor skada

Annons

Dags att återerövra ordens värde

Bättre att gå in i bilen skrika än att avreagera sig på andra.Foto: TT

Svisch! Allt går så fort nu för tiden. Jag har fått anledning att reflektera över det flera gånger på sistone.

Att skriva och skicka brev, till exempel. Jag skriver fortare på ett tangentbord än jag gör med penna på papper och det går mycket fortare att skicka via e-post än med vanlig post.

De senaste veckorna har jag jobbat med en del praktiska göromål inför valet och det går ofantligt mycket fortare att räkna valsedlar med en sedelräknare än för hand med fingerborg av gummi. Det är man tacksam för när det är bortåt 200 000 som ska räknas och fördelas på ett 20-tal förtidsröstnings- och vallokaler!

Rykten och fakta färdas och sprids fort på internet. Det är lite ruskigt.

Särskilt om det som sprids är falskt. När man hör att det kan finnas de som med flit vill sprida falska nyheter, inte minst nu inför valet, borde man kanske pröva rimligheten i allt man läser på samma sätt som man gör på 1 april…

Men något som går lika fort som det alltid har gjort är den hastighet med vilken ord lämnar munnen. Har man väl yttrat ett ord eller en mening så är det gjort. ”It’s out there.”

Därför är det oftast bra att tänka efter innan man pratar, tänka efter lite hur det man säger kan uppfattas av den som hör det. Ett förfluget ord kan göra stor skada under lång tid.

Ett förfluget ord kan göra stor skada under lång tid.

Det kännas ofta som om många ord har fått sin betydelse och sitt värde devalverade. Det är som en attitydförslappning till allt och alla.

Det har förvärrats i samma takt som människor verkar vara allt mer lättstötta, lättkränkta och få allt kortare stubin. Bristen på respekt för andra gör att somliga använder ord på ett sätt som, om de verkligen menade vad de sade, skulle vara rent förfärligt.

Ofta är de ”bara” sagda i syfte att skrämmas eller bara som ett sätt att få ut sin ilska eller frustration. Hur många gånger har det inte rapporterats om exempelvis fotbollstränare som blivit hotade till livet när laget förlorat en match?

”Jamen, det är ju bara sådant man säger!”

Att (bort)förklara sådant språkbruk borde bara gälla ordstäv och inneuttryck som att ”skita i det blå skåpet”. Jag har nämligen svårt att tro att någon på riktigt har skitit i något blått skåp, och att det är därför man säger det.

Det är dags att återerövra ordens värde och betydelse och att faktiskt ägna lite tid åt eftertanke innan man öppnar munnen. Menar du det inte, säg det inte. Och är du arg, besviken eller frustrerad – skaffa dig en boxningssäck du kan slå till eller sätt dig i bilen och skrik.

Det är dags att återerövra ordens värde och betydelse och att faktiskt ägna lite tid åt eftertanke innan man öppnar munnen.

Du som mobbar, trakasserar eller hotar – ditt liv blir inte bättre för att du uppför dig illa mot någon annan. Och det finns inget fotbollslag i världen som spelar bättre för att du hotar tränaren till livet.

Agneta Lokrantz

tidigare ledarskribent VLT

fristående krönikör på ledarsidan

Anmäl text- och faktafel

Annons