Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lokrantz: Var finns Dr House när man behöver honom?

Betyder sjukvård att man ska fortsätta vara sjuk?

Annons

Fästing med TBE eller Borrelia?

Det är influensans och vinterkräksjukan tid, och just i år härjar en särskilt svår variant av RS-virus bland små barn. Och när man är sjuk förväntar man sig att få hjälp av sjukvården. Men är det alltid så?

Låt oss leka lite med ord.

Nummer ett: Friskvård. Friskvård är något som man ägnar sig åt för att hålla sig frisk.

Nummer två: Hälsovård. Hälsovård är något som bedrivs för att man ska behålla en god hälsa.

Nummer tre: Sjukvård. Är sjukvård något som bedrivs för att man ska fortsätta vara sjuk?

Jag har en god vän, vars hälsa de senaste två åren har varierat från hygglig till riktigt usel. Vissa dagar har hon varit pigg och full av energi, andra dagar har hon knappt orkat lyfta armarna.

Vissa dagar kunde hennes tillstånd ändras från hygglig till usel från en minut till en annan. Hon har träffat oräkneliga läkare som nästan uteslutande tagit samma prover och gett henne medicin som riktat in sig på bara ett av flera symtom.

Hon har länge misstänkt borrelia eller TBE och kämpat för att få diagnos och medicinering därefter – utan framgång. Läkarnas motivering har varit att TBE inte finns i Västmanland.För närvarande tar hon ingen medicin alls – alla prover ser ju bra ut, säger läkarna! Fast frisk är hon inte – inte på långa vägar.

I augusti förra året började 6-åriga Elsa i Göteborgstrakten att hosta. Och hon hostade, och hostade och hostade.

Hennes mamma började efter ett tag misstänka kikhosta och tog med Elsa till akuten. Där avfärdade såväl läkare som sköterskor mammans lekmannadiagnos, med förklaringen att kikhosta inte längre finns i Sverige, och skickade hem Elsa igen.

I samband med att Aftonbladet skrev om Elsa muttrade en vän på Facebook att det gör den visst. Det kunde han intyga efter att i månader ha hostat tills han kräkts… Ändå finns rapporter om att antalet fall av kikhosta har ökat i antal de senaste åren. I Sverige, alltså.

För 15 år sedan drabbades jag av två ovanliga sjukdomar efter varandra. Jag uppsökte förstås läkare och efter en handfull prover ryckte läkaren på axlarna och sa:"Jag vet inte vad det är. Men blir du sämre får du höra av dig."

Nog är detta sjukvård så det förslår!

Var finns Dr House från tv-serien när man behöver honom? En läkare som inte ger upp förrän han har kommit på vad patienten lider av.

Jo, jag vet att det skulle kosta en massa pengar, men det kostar en hel del att ha patienter som tvingas uppsöka läkare om och om igen därför att ingen har orkat/kunnat ta reda på vad som är fel

Annons