Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både EU och Storbritannien behöver vara konstruktiva

Brexit trasslar vidare

Annons

Nya EU/Brexitproblem för premiärminister Theresa May.

Snart är det ett dramatiskt val i USA. Nästa år är det presidentval i Frankrike och parlamentsval i Tyskland och Nederländerna.

De europeiska valen påverkar EU:s framtid och hur Storbritanniens utträdesansökan ska behandlas. Nu ökar även möjligheten att det blir parlamentsval i Storbritannien nästa år.

Så osäkerheten om Storbritanniens framtida förbindelser med EU ser snarast ut att öka. En brittisk domstol har slagit fast att regeringen inte kan aktivera utträdesparagrafen från EU utan att konsultera parlamentet.

Det verkar vara ett rimligt beslut. Folkomröstningen om utträde var formellt rådgivande. EU-motståndarna lyfte fram att ett utträde skulle återge det brittiska parlamentet kontroll över vad som nu beslutas på EU-nivå.

I en så avgörande fråga som EU-utträde bör därför beslutet fattas i parlamentet snarare än av regeringen, som dock ska överklaga utslaget till Högsta domstolen. Domstolar kan vara oberäkneliga, men de flesta verkat tro att Högsta domstolen avslår överklagan.

De ivrigaste utträdesanhängarna är dock i just den här frågan emot att det folkvalda parlamentet ska besluta. Det är lätt att se varför.

I parlamentet finns en klar majoritet som egentligen skulle vilja stanna i EU. Den Konservativa regeringen har bara en knapp majoritet, och även bland de egna ledamöterna finns flera EU-anhängare.

Motståndarna fruktar att den EU-vänliga majoriteten ska sabotera EU-utträdet. Det är föga sannolikt, partierna har lovat att respektera utslaget i folkomröstningen. 421 av de 574 engelska ledamöterna representerar dessutom valkretsar där en majoritet röstade för utträde, så de lär vilja ta hänsyn till väljarna för att kunna bli omvalda.

Norge har två gånger i folkomröstningar röstat emot EU-medlemskap, trots övervikt för ja-sidan i stortinget. Nej-segern har respekterats, och Norge förhandlat fram andra avtal med EU. Så bör det gå också i Storbritannien.

Däremot kan parlamentet pressa regeringen att försöka få en så nära förbindelse med EU som möjligt, och med den knappa majoriteten kan premiärminister Theresa Mays regering förlora enskilda omröstningar.

Det gör ett nyval lockande för regeringen. Den leder i opinionsmätningarna, och ett nyval skulle med det brittiska valsystemet kunna ge en stor majoritet för De Konservativa.

Det skulle försvåra möjligheten att nå ett avtal om fortsatt nära samarbete EU-Storbritannien. Bra relationer med Storbritannien ligger i Sveriges intresse.

Därför vore det bättre om det inte blir nyval. Men EU behöver för sin del agera konstruktivt och inte vilja "straffa" Storbritannien för beslutet om utträde.

Annons