Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra, Birgitta Ohlsson!

Björklund-falangen borde inte hänga läpp

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund utmanas av partikollegan Birgitta Ohlsson.

Frågan var inte om, utan när, Liberalernas Birgitta Ohlsson skulle utmana Jan Björklund. En av huvudpoängerna i hennes nyutkomna bok "Duktiga flickors revansch" är just att kvinnor ska sikta uppåt. Det är utan tvekan en feminist som skrivit raderna i den: "Åh, alla dessa män som idiotförklarat mig och min intelligens, underskattat mig som strateg och motarbetat mig. Jag tackar er för min karriär". Ohlsson har ingen lust att vara "dumsnäll" eller ta skit, hon tänker vinna.

Därmed inte sagt att hindren inte finns där.

Hon har sina anhängare men hon väcker också irritation. Hon har, precis som alla andra politiker, tydliga styrkor och svagheter. En del partidistrikt ger henne stöd redan nu. Att hon är partiets i särklass mest personkryssade politiker säger något om hennes popularitet.

I stället för gissningslekar får Liberalerna nu en öppen process.

I gårdagens Aktuellt sa sig Ohlsson vilja ha "mera raka rör och mera socialliberala inslag" i politiken. Några timmar efter tv-sändningen twittrade partiets kvinnoförbund: "Ikväll har en tydlig majoritet i LKs styrelse beslutat att nominera Jan Björklund för omval till partiordförande för @liberalerna". Även Liberalerna i Västerås nominerar Jan Björklund till omval som partiordförande. I november samlas partiet till landsmöte, kongress, i Västerås.

Kanske slutar det hela med att Ohlsson kastar in handduken. Eller så har hon en bra känsla för vilket stöd hon har ute i partidistrikten och tar hem det. Ohlsson som partiledare för Liberalerna hade onekligen inneburit ett annat parti, jag skulle säga ett mer spännande parti.

Somliga beklagar sig över att Ohlsson utmanar Björklund om partiledarposten. I själva verket borde fler politiker berätta vad de vill. I stället för gissningslekar får Liberalerna nu en öppen process. Björklund-falangen borde inte hänga läpp: om han är så bra som partiledare tål han nog lite konkurrens.

Annons