Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra om statens kartritare om storregioner stoppas

Storregioner bör bara genomföras med bred majoritet

Annons

Blir det storregion eller blir Landstinget Västmanland, dock numera egen region, kvar?              Foto: Staffan Bjerstedt

Regeringen har inlett förhandlingarna med alla partier utom Sverigedemokraterna om förslaget till storregioner. Här kunde det ha varit rimligt att alla partier hade fått delta. SD:s åsikter om just regionerna framstår inte som speciellt aparta.

Å andra sidan har partiet redan sagt nej till hela förslaget, vilket talar för att SD inte behöver vara med i samtalet. Liberalerna är dock också uttalat negativa till förslaget, men de får vara med och diskutera frågan.

Det ser kärvt ut för regeringens förslag att slå bilda sex nya län/regioner som ska ha ungefär lika stor befolkning. Det skulle leda till halva Sveriges yta skulle samlas i i Region Norrland.Region Svealand skulle bli en brokig region, utan någon naturlig näringspolitisk eller historisk sammanhållning. Dessutom skulle flera av regionerna, däribland Svealand, bildas redan 2019, vilket skulle göra att väljarna i Orsa och Oxelösund redan 2018 skulle utse samma landsting/region.

Socialdemokraterna har bundit sig hårt för förslaget, och det har gjort att många remissvar har varit positiva. Moderaterna har varit skeptiska, och nu låter även Kristdemokraterna och Centern mer tveksamma. De har talat för att det kan behövas fler än sex regioner/län. Centern har en nyckelroll, men har gjort klart att inga regioner ska tvingas att ingå.

Det vore olyckligt att utgå från de statliga kartritarnas krav om likformighet och att driva igenom en så stor förändring med knapp majoritet. Regioner kan behöva vara olika stora, det är viktigare att de tycker sig höra ihop. Dagens indelning behöver förändras, men regeringen borde backa från kartritarnas likformighetsvurm.

Annons