Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra valresultat i Österrike och Italien

Det är dumt att hota med avgång i folkomröstningar

Annons

Matteo Renzi avgick som premiärminister i Italien efter att ha förlorat folkomröstningen om att ändra författningen.

Inför helgens val i Österrike var det gott om nervösa kommentarer. Skulle högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer bli president i Österrike? Skulle det bli finans- och regeringskris i Italien om regeringens förslag till författningsändringar föll i en folkomröstning?

Det blev 1-1. Den tidigare partiledaren för De Gröna - Alexander Van der Bellen - vann en klar seger i det österrikiska presidentvalet. Den här gången hade opinionsmätningarna överskattat högerpopulisternas stöd.

Tillräckligt många väljare ser ut att till slut ha fruktat konsekvenserna av en seger för Hofer. I stället röstade de på den EU- och flyktingvänlige Van der Bellen.

Det visar att valvindarna kan blåsa olika. Bara för att Donald Trump blev president i USA behöver FPÖ inte vinna presidentvalet i Österrike.

Den här gången kan EU och ledande politiker i medlemsländerna andas ut. Högerpopulisten hejdades, men problemen för Österrikes traditionellt stora partier Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet består.

I Italien blev det ett rungande nej till att ändra författningen. Premiärminister Matteo Renzi från centervänsterpartiet Demokraterna hade hotat med att avgå om förslagen föll. Så blev det.Det är olyckligt att hota med avgång inför folkomröstningar. Populistiska partier jublar och kräver nyval.

Förändringarna sammantaget hade givit en mycket stark ställning åt centralmakten och premiärministern. En del av dem som röstade nej fruktade vad som skulle hända om populisterna vann nästa val och då kunde använda de nya reglerna.

De föreslagna förändringarna gick för långt, men Italien behöver samtidigt rejäla politiska reformer. Annars kan landet på sikt inte behålla euron. Hittills har den bidragit till ekonomisk tomgång.

Annons