Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Castros diktatur gav Kubas folk förlorade år

Ett förtryck ersattes av ett annat på Kuba

Annons

Fidel Castro var ingen mysfarbror

Fidel Castros död fick stort genomslag världen över. Detta trots att Castro varit sjuk i flera år och lämnat makten till sin bror Raul. Kuba är dessutom ett land med svag ekonomi och med bara drygt 11 miljoner invånare, något större befolkning än Sverige.

Så visst har Castro som person lyckats fånga intresse och väcka romantiska förhoppningar om en bättre värld. Han har också varit med länge och spelade en viktig roll som Sovjets bundsförvant i det kalla kriget. USA har många kritiker världen över, och de har gillat Castros envetna fiendskap till supermakten bara några mil bort.

Verkligheten är dock allt annat än romantisk. Det är i stället en historia om svek och förtryck. Fidel Castro störtade en korrupt högerdiktator i slutet på 1950-talet.

Kuba var då bättre utvecklat än de flesta andra latinamerikanska länderna med högre läskunnighet och lägre barnadödlighet. Utvecklingsnivån kunde snarare jämföras med det dåtida Sydeuropa, där länder som Spanien och Portugal också styrdes av högerdiktaturer.

De länderna blev demokratier och har haft en god ekonomisk utveckling. Så hade det också kunnat gå för Kuba, om Castro hade hållit sina löften om fria val och demokrati.

Men det gjorde han inte. Istället sattes politiska motståndare i fängelse eller värre. Kuba har sedan Fidel Castro fick makten aldrig haft demokratiska val eller yttrandefrihet.

Under senare år har svenskar, bland annat en tidigare ledarskribent på VLT, genom kontakter på Kuba på olika sätt aktivt försökt stödja demokrater.

Besöken visade konkret vad för samhälle Kuba är. Övervakande, förtryckande och hycklande med en parallell och bättre ekonomi för de kubaner som kommer över dollar.

Det var ett misstag av USA att införa en blockad mot Kuba. Bojkotter är sällan, Sydafrika undantaget, en effektiv metod att påverka och förändra misshagliga regimer.

I stället har Castroregimen fått en ursäkt för alla ekonomiska problem. Men det är inte USA:s bojkott, utan planekonomin och Fidel Castros petande i detaljer som är huvudorsaken till att Kuba har halkat efter ekonomiskt.

Därför var det bra att president Obama började lätta på USA:s restriktioner. Fidel Castro var nog egentligen skeptisk, men brodern Raul verkar inse att Kuba måste förändras. Hans modell är nog snarare Kinas med politiskt förtryck, kommunistiskt styre men mer av marknadsekonomi.

Framtiden för Kuba är således oviss. Däremot vet vi att Fidel Castros många år vid makten har inneburit missade möjligheter för frihet och ekonomisk utveckling. Förlorarna är det kubanska folket.    ​

Artikeln finns också på ledarbloggen, där den går att kommentera

Annons