Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för valsamverkan för Moderaterna och Kristdemokraterna?

Kristdemokraterna är illa ute

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra

Statistiska centralbyrån (SCB) frågar inte bara efter vilket parti väljarna skulle rösta på om det vore val i dag. Det finns också frågor om näst bästa parti och om de mest sympatiserar med det parti de just nu skulle rösta på.

Svaren visar att en del väljare verkar "proteströsta". Sverigedemokraterna skulle enligt SCB få 17,5 procent av rösterna, men bara 13,1 procent säger sig ha mest sympatier för SD.

Siffrorna visar även att SD främst tar väljare från borgerliga partier. 40,8 procent av SD-väljarna har Moderaterna som näst bästa parti. 9,5 procent Kristdemokraterna och 11,0 procent Socialdemokraterna.

Det är allmänt dystra siffror för Kristdemokraterna. 3,1 procent av väljarna skulle rösta på KD. Lika få uppger KD som det parti de mest sympatiserar med. Det är bara 6,4 procent av M-väljarna, 5,4 procent av C-väljarna och 3,9 procent av L-väljarna som uppger KD som nästa bästa parti. Så utrymmet att växa ter sig magert.

I andra opinionsmätningar har Kristdemokraterna också hamnat under riksdagens spärrgräns på fyra procent. I en del tidigare val har "medborgare fyra procent" ryckt in. Borgerliga väljare har taktikröstat på Kristdemokraterna för att rädda partiet kvar i riksdagen.

Det är tveksamt om samma sak händer i nästa val. Ett annat sätt att se till att KD:s väljare räknas i mandatfördelningen vore om Moderaterna och Kristdemokraterna hade valsamverkan i riksdagsvalet. Däremot inte i kommunalvalen, här finns bara i Västmanland flera exempel på att KD och M samarbetar åt olika håll.

Partierna står varandra nära i flera sakfrågor och är med i samma partigrupp i EU. Om KD:s stöd fortsätter att vara så här lågt är det dags att börja diskutera om KD och M borde ställa upp tillsammans i riksdagsvalet 2018.

Annons