Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhastat S-vallöfte om traineejobb

Bra att verkligheten vann men dåligt att lova runt

Annons

STOCKHOLM 20140804Här lovande Stfan Löfven och Magdalena Andersson 20 000 traneejobb inom äldre och funktionshinderomsorgen. Totalt skulle det bli 32 000 platser.

Traineejobben inom vården var ett av Social­demokraternas tydligaste och viktigaste vallöften. Unga som hade gått ut gymnasiet skulle kunna kombinera utbildning och praktik för inom vården för att sedan stanna kvar som anställda.

Det lät bra i valrörelsen. Här skulle tre besvärliga problem angripas samtidigt: Stressen inom omsorgen, annalkande personalbrist och hög ungdoms­arbetslöshet.

Socialdemokraterna berättade också att det skulle bli hela 32 000 traineejobb i landet som helhet. Det skulle bli 134 i Landstinget Västmanland, 400 i Västerås, 74 i Köping, 38 i Arboga och 19 platser i Kungsör.

I augusti var det en nyhet att det bara varit ett traineejobb i Västmanland och det var i Västerås. Men det hade redan gått ut, så siffran då var egentligen noll!

Nu är reglerna ändrade, även långtidsarbetslösa och nyanlända kan få traineejobb. I Västerås är det nu tio traineejobb, och i november ska det bli ytterligare elva.

Det är dock en bra bit från de utlovade 400. Och i Landstinget Västmanland är det ännu noll i stället för 134. Där talas nu om att det kanske snarare kan skapas traineejobb inom andra områden än vård, som kost och städ.

Det kan i sak ha varit bra att det blev få eller inga traineejobb. Det fanns från början farhågor för att personalen kunde få svårt att hinna med handledning.

Arbetsmarknaden har blivit bättre för ungdomar som har gått ut gymnasiet, därför har kraven för att kunna få traineejobb gjorts om.

För Socialdemokraterna var dock traineejobben ett fiasko. Här fanns ett tydligt vallöfte, som skulle lösa flera svåra samhällsproblem.

Det bidde inte ens en tumme. Analysen visade sig vara fel. Så se upp med storslagna löften i nästa valrörelse.

Annons