Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handling kräver mer än bara en plan

Utan mod kommer vi att stå kvar på ruta ett.

Annons

Anna Carlstedt (th) ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

P4 Västmanland rapporterar att Fagersta, Surahammar, Norberg, Sala och Västerås har politiskt antagna handlingsplaner mot våldsbejakande extremism, medan Köping, Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Skinnskatteberg ännu inte har det. Det är bra att fler kommuner är på gång med dessa dokument. Enligt Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare i Västerås, vill numera många bidra till att försvåra rekryteringen till Islamiska staten.Handlingsplaner är bra, men mer finns att göra.

Sverige har med rätta kritiserats för ett "sent uppvaknande". Det finns flera fall där extremister har rest söderut och anslutit till Islamiska staten, kommit tillbaks och vårdats för krigsskador, för att sedan resa ner igen för att plåga oskyldiga.

Kommuner har betalat ut föreningsbidrag till våldsbejakande islamister, och på beslutsfattare har det ibland låtit som att jihadister är förvirrade ungdomar på glid. En rapportförfattare till den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism fick exempelvis, för ett tag sedan, kritik när han uttryckte att återvändare behöver "ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet" (SR, 18/10 2016).

Allt för många har inte riktigt velat se allvaret. Det påtalas gärna i debatten att allmänheten inte råkat illa ut av islamistiska terrordåd i Sverige, men mindre om svenska jihadisters inblandning i terrordåd och dödande utomlands. I kommunerna har det varit bekvämt att tona ner problem.

Det duger inte. En viktig del i arbetet mot extremism är att stoppa bidrag till antidemokrater.Med det har det varit si och så, även på nationell nivå. Till exempel beslöt Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i höstas att Sveriges förenade muslimer skulle få bidrag, trots att föreningen har uppenbara jihadistkopplingar.

Strax därefter beslöt samma myndighet att bidragen till Sveriges unga muslimer ska slopas. Föreningen har nämligen haft för ovana att anlita antisemiter och homofober som föreläsare. Det är bra att det ges en markering mot Sveriges unga muslimer, men samtidigt obegripligt att Sveriges förenade muslimer får fortsatta bidrag. Här krävs tydlighet.

Som Terrorexperten Magnus Ranstorp säger i en intervju i Fokus är det relativt riskfritt för extremister att verka i Sverige. "Vår konfetti-approach med att slänga pengar på föreningar utan att granska dem har varit en bidragande orsak", konstaterar Ranstorp (13/1).

Gärna fler kommunala handlingsplaner. Men utan mod, envishet och tydlighet kommer vi att stå kvar på ruta ett.

Annons