Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harrisburgolyckan knäckte Ullstenregeringen

Annons

Ola Ullsten försökte spräcka blockpolitiken

Ola Ullsten, bilden tagen 1982.Foto: TT

Tidigare statsministern och folkpartiledaren Ola Ullsten är död. I liberala sammanhang var han den som efterträdde Per Ahlmark, både som ordförande för ungdomsförbundet FPU (nu LUF) och som ledare för Folkpartiet (nu Liberalerna).

Ahlmark briljant men nervös, Ullsten mindre profilerad men mer lugn.

Lugnet kom väl till plats under maktspelet efter att den första Fälldinregeringen 1978 sprack på kärnkraften. Ola Ullsten manövrerade då fram en enpartiregering för att lösa energifrågan tillsammans med Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna under Olof Palme släppte genom att lägga ned sina röster fram Ullstenregeringen, som bara hade 39 riksdagsmandat. Även Centern lade ned sina röster, medan Moderaterna, som kände sig svikna av Ullsten, och Vänsterpartiet kommunisterna röstade emot.

Eftersom en majoritet aktivt måste rösta nej för att stoppa en statsministerkandidat blev Ullsten statsminister trots att han fick klart fler nej- än ja-röster. Det är en ordning som kan vara viktig att minnas om det blir stökigt med regeringsbildningen efter årets val.

Ullsten önskade bryta blockpolitiken och kan ha varit inspirerad av dåvarande Västtyskland, där liberala FDP regerade med Socialdemokraterna. I början gick det bra för den lilla FP-regeringen och opinionssiffrorna steg kraftigt.

Men kärnkraftsolyckan i Harrisburg knäckte regeringens trovärdighet. Folkpartiet och Socialdemokraterna hade enats om tolv kärnkraftsverk, och nej till folkomröstning.

Men så kom Harrisburg. Socialdemokraterna ändrade åsikt och förordade en folkomröstning. Regeringen Ullsten tvingades då också byta fot, men låtsades som om det inte berodde på att Socialdemokraterna hade ändrat sig. Det var det ingen som trodde på.

Därefter var Ullstenregeringens auktoritet undergrävd, opinionsstödet sviktade åter. Efter valet 1979 återuppstod en trepartiregering Fälldin med bara ett mandats övervikt. Ullsten blev utrikesminister. Den föll på skattefrågan och C och FP fortsatte som mittenregering.

Valet 1982 var ett katastrofval för FP, och Ullsten avgick 1983. Han efterträddes av den då borgerligt inriktade Bengt Westerberg, som i sin tur senare tog upp Ullstens önskan om att samarbeta med Socialdemokraterna.

Nu har Ola Ullsten lämnat ett blekt avtryck. Men, för att ungefär tala med Tage Danielsson, "om det som hände i Harrisburg aldrig hade hänt" kunde Ola Ullsten ha blivit mer än en statsministerparentes.

Annons