Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre tillit än galler och väktare

Gated communities är ett misslyckande

Annons

An ANC, African National Congress, bill board, center rear, in Nyanga township on the outskirts of the city of  Cape Town, South Africa, Monday, May 5, 2014.  South African President Jacob Zuma said Monday that he anticipates an election victory this week for the ruling African National Congress, and that his government, if re-elected, will speed the provision of basic services following protests in many poor communities that complain they are sidelined. (AP Photo/Schalk van Zuydam)

Galler för varje fönster, larmdetektorer och beväpnade väktare.

Nej, jag befinner mig inte i ett fängelse, utan i ett "tryggt" område i sydafrikanska Kapstaden. Här gäller det att hålla sig inne efter klockan 18, helst inte gå runt ensam och man får hålla koll på vilka kvarter som bör undvikas. I bil är man trygg(are).

Nu finns det förstås mycket fint att säga om Sydafrika. Människor är vänliga, vägarna bra, maten underbar, sommarvädret likaså och mycket fungerar väl. Men otryggheten och fattigdomen får våra svenska förortsbekymmer med bilbränder, biblioteksstök och stenkastning att blekna.

När graden av tillit mäts av exempelvis World values survey eller Pew research center sticker de nordiska länderna mycket riktigt ut. Författaren och historikern Lars Trägårdh menar att rättsstaten är en stor del av förklaringen. Vi fick tidigt lagar, lagar som befolkningen såg som folkets. Människor har därför inte - vilket är fallet i många andra länder - sett staten och rättsväsendet som fiende. Segregation, ekonomisk och etnisk, utmanar tilliten. I Sydafrika är segregationen minst sagt påtaglig.

Otryggheten i Sydafrika får våra svenska förortsbekymmer med bilbränder, biblioteksstök och stenkastning att blekna.

Tankesmedjan Timbros Lars Anders Johansson ställde en intressant fråga på Facebook häromdagen: ”Varför är folk så upprörda över gated communities egentligen?” Privata tomter är ju inhägnade, så vad är skillnaden mot att en bostadsrättsförening ställer upp ett staket?

En del av svaren Johansson fick pekar på att staden och det offentliga utrymmet bör tillhöra oss alla, och att gated communities gör att utomstående tvingas ta omvägar och får förminskat utrymme. En annan invändning är att grindar och staket är ett tecken på ökad otrygghet. Bristande tillit till medmänniskor.

Enligt journalisten och Afrikakännaren Bengt Nilsson har antalet murar runt hus och antalet väktare ökat sedan apartheidtiden i Sydafrika. Han förklarar det med att laglösheten ökat, och att svarta förr var portförbjudna i vita villaområden. Att människor i högre utsträckning tillåts röra sig i bostadsområden är förstås bra. Laglösheten och misstänksamheten mot svarta är däremot ett tragiskt samhällsmisslyckande. Alla larmsystem och väktare i "finare" bostadsområden gör en påmind om det.

Murar höjs för att medborgarna inte litar på varandra, eller inte litar på att staten ska kunna hålla lag och ordning. Vi ska vara glada över att gated communities-liknande områden ännu är mycket ovanliga i Sverige.

Kapstaden, med sin natur och mångfald, kan vara det vackraste stället jag varit på. Men gallren som täcker varje fönster skymmer sikten.

Annons