Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Broman: Miljöpartiets skygglappar riskerar gruvorna

Annons

De ser inte skogen för alla träd

Det är svårt att bygga batterier utan mineraler. En illustration av den planerade batterifabriken i Skellefteå.Foto: Northvolt

Sjutton metaller är grunden för den globala omställningen till grön teknik inom bland annat energiproduktionen och transportsektorn. Såväl vindkraftverk som batterier till elbilar är beroende av Rare Earth Elements, sällsynta jordartsmetaller, och några av dem verkar finnas i riklig mängd i Sverige.

Men som Jenny Sonesson skriver på Göteborgs-Postens ledarsida riskeras utvinningen av dessa metaller av regeringens planerade förbud mot prospektering och brytning av uran. Förslaget utreddes under 2017 av Naturvårdsverket och var ute på remiss under hösten.

I början av januari 2018 blev remissvaren offentliga. Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, skriver att ett förbud skulle hota Sveriges ställning som gruvnation. Luleå Tekniska Universitet skriver att lagen skulle begränsa möjligheterna att finna och bryta allt från järnmalm till sällsynta jordartsmetaller.

Företrädare för Northvolt, som planerar en stor batterifabrik i Skellefteå med pilot- och demonstrationsanläggning i Västerås, har uttryckt att närheten till mineralfyndigheter vid sidan av vattenkraften var ett viktigt skäl att välja Skellefteå. Nu hänvisas de till import från framför allt Kina, men även Kongo.

Milt uttryckt länder som inte ställer samma miljö- eller arbetsmiljökrav i sin gruvdrift.

Milt uttryckt länder som inte ställer samma miljö- eller arbetsmiljökrav i sin gruvdrift. Men för klimatminister Isabella Lövin (MP) verkar det inte spela någon roll. I maj 2017 motiverade hon uranbrytningsförbudet i Ny Teknik: “Vi har några av världens största urantillgångar i Sverige och det är många företag som är intresserade av att prospektera och det är många som är oroliga över den eventuella utvinningen.”

Att Sverige har stora tillgångar och att företag är intresserade av att göra investeringar hade i kanske kunnat ses som något positivt. Men för Miljöpartiet är symboliken i att förbjuda uranbrytning och straffbeskatta kärnkraften – även om dessa åtgärder leder till ökad koboltbrytning i Kongo eller import av kolkraft – viktigare än att se till helheten.

Men för Miljöpartiet är symboliken i att förbjuda uranbrytning och straffbeskatta kärnkraften – även om dessa åtgärder leder till ökad koboltbrytning i Kongo eller import av kolkraft – viktigare än att se till helheten.

Man skulle kunna säga att de inte ser skogen för alla träd. Eller att de missar jordartsmetallerna på grund av allt uran. Varken bra för miljön, näringslivet eller den globala klimatomställningen.

Joakim Broman

Läs mer:

Northvolt får jättelånet av EU

Insändare: Var är resten av Northvoltpengarna?

Dyrbara metaller i malmfält i Bergslagen

Annons