Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Högerextremismen och islamismen bjuder upp till dödsdans - kan någon trycka på stopp

Tyskland är ett land terroristerna har anledning att hata

Annons

Vi kan tacka vår lyckliga stjärna att Angela Merkel styr Tyskland

I dag råder ingen julstämning i Berlin. De oskyldiga människor som dödades och skadades när en lastbil rammade en julmarknad påminner oss om den sköra tid vi lever i. Symboliken är obehaglig; en attack mot julen och Europas öppna samhälle.

Det är för tidigt att dra några slutsatser, men precis som vid terrordåden i Nice i somras utgjordes mordvapnet av en lastbil. Det är en taktik IS förespråkar. Oavsett vem som ligger bakom denna gång visar tillvägagångssättet att terrorsekten har fortsatt makt över vad som händer i världen.

För någon som vill gå till angrepp mot västvärlden är julen en väl val tidpunkt. Julen är den moderna kristendomens största högtid.

En tradition som transformerats in i vårt sekulära samhälle och behållit sin position som vår heligaste helg. På köpet har den kommit att symbolisera kapitalismens okynnesshoppande. För ett antal berlinare blev inte julen den glädjehögtid den brukar vara.

Tyskland är ett land terroristerna har anledning att hata. Europas hjärta, motorn i EU:s ekonomi, den starkaste rösten för öppenhet och humanism.

I dag en enad förbundsstat med en huvudstad utan mur. 00-talets ungdomsgeneration känner Berlin som staden med klubbarna som aldrig stänger.

Hit reser den medvetna hipstern, här är den dekadenta livsstilens epicentrum. Det fanns tider när man fick mer obehagliga associationer. Var måndagen den 19:e december 2016 dagen då kriget åter angrep Berlins gator?

Wilhelm Agrell, professor i underättelseanalys vid Lunds universitet, menar att världen befinner sig i början på ett tredje världskrig. Det är svårt att dra direkta paralleller till andra världskrigets stöveltramp och massdeportationer.

Men något har förändrats - Europa är inte som förr. Och du behöver inte befinna dig vid någon front för att vara hotad.

Terrorismen kan slå till var som helst, när som helst. Det är naturligt att bli rädd. Dessvärre riskerar rädslan att hota oss inifrån.

I symbios med rädslan för islamismen växer högerextrema krafter. Ivrigt påhejade av Vladimir Putins Ryssland tar den ena antidemokraten efter den andra plats i maktens korridorer.

Europa kan tacka sin lyckliga stjärna att Tyskland styrs av Angela Merkel. Svaret på terrorattacken kommer förhoppningsvis att bli hårt, men förmodligen inte kontraproduktivt.

De stora kriserna sållar ut de stora ledarna. Hur kommer Donald Trump att svara när USA råkar ut för nästa terrorattentat? Vad händer om Marie Le Pen blir president i Frankrike? Vi vill nog inte veta.

Högerextremismen och islamismen bjuder upp till dödsdans. Kan någon trycka på stopp?

Läs också: Den konsekvente Donald Trump

Annons