Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Storbritannien och EU måste bekämpa terrorismen tillsammans

Sätt terrorbekämpning överst på agendan

Annons

Helgens terrordåd skakar London.

Klockan är strax efter elva på lördagskvällen. Vi tar en kort paus från dansgolvet på klubben i centrala London. När vi tar upp mobilerna ser vi nyheten: Några tunnelbanestationer bort har en lastbil kört in i en folkmassa. Män med knivar har huggit ner oskyldiga människor. Vi meddelar våra anhöriga att vi är okej, markerar oss som säkra på Facebook. Fast egentligen vet vi inte om Polisen har tagit terroristerna, om det finns fler eller om någon tänker slå till mot stället vi befinner oss på. Vi är oroliga, men vad kan vi göra?

Jag är i London för att skriva om valet. Efter att Storbritannien beslutade att gå ur EU har utträdesförhandlingarna letts av de konservativas nya partiledare Theresa May. Den 8:e juni har hon utlyst nyval för att få folkets mandat att fullföra sin plan och skapa Storbritanniens nya relation med EU. Det är i vart fall vad partitopparna i det Konservativa partiet vill att valet ska handla om. Väljarna - det brittiska folket - verkar dock inte bry sig särskilt mycket om Brexit. Många tänker inte ens rösta. Det blir väl okej oavsett vem som styr säger en man utanför en pub i ett av Londons hippaste kvarter.

I stället är det alla andra européer som bryr sig. En polsk uberförare som kan Londons gator utan och innan vet inte om han får stanna. En svensk banktjänsteman beklagar sig över att Brexit har fått pundkursen att dyka. Storbritanniens ambassadör i Sverige, Mr Paul Charles Johnson, menade på ett föredrag på tankesmedjan Timbro att medan man i Sverige inte riktigt verkar ha släppt att Brexit-beslutet har hänt, är brittiska politiker och tjänstemän inriktade på att Storbritannien snart inte är ett EU-land.

Arbetarpartiets Jeremy Corbyn är mest intresserad av att lajva lattjo lajban-vänster.

Storbritanniens nya relation med EU kommer att definiera europasamarbetet för lång tid framöver. Om andra länder lämnar, vilket inte kan uteslutas, kommer Storbritanniens avtal med EU att tjäna som förebild. Theresa Mays Tories har helt rätt: Brexit-förhandlingarna är viktiga. Problemet är hon vill vara en tråkig förvaltare snarare än den visionär både Storbritannien och övriga Europa behöver. Hennes konkurrent om premiärministerposten, Arbetarpartiets Jeremy Corbyn, är inte mycket bättre. Han är mest intresserad av att lajva lattjo lajban-vänster.

Ingen verkar inse att det behövs ett starkt internationellt samarbete för att stoppa landets, och västvärldens, största problem just nu - jihadismen. Europasamarbetet behöver hitta tillbaka till sina rötter. EU skapades som ett fredsprojekt.

Europas länder skulle samarbeta med varandra i stället för att kriga mot varandra. Unionen har tjänat sitt syfte väl; inte någon gång i historien har EU-länderna levt i fred så länge. Medan 1900-talets krig bestod av nationers arméer som besköt varandra, består 2000-talets krigföring av terrorister som opererar i små celler och får sin ideologiska näring från hatpredikanter i Mellanöstern. De kan stoppas, men det kräver ett europeiskt samarbete med gemensamma polisiära resurser.

När Storbritannien nu går vidare med utträdesförhandlingarna borde samarbetsformerna för terrorbekämpning stå överst på agendan. Terrordådet i London i lördags var en krigshandling. Det är dags att både folket och dess företrädare vaknar. Med eller utan EU - Europas länder behöver samarbeta för att skapa fred och trygghet.

Annons