Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Yoga räcker inte för att omvända terrorister

Knappast för lite fokus på sociala åtgärder

Annons

Hjälper yoga för att hindra terrorister?

Första påsken utan. Familjerna till dödsoffren vid terrorattentatet i Stockholm kan inte fira påsk som vanligt.

Många kommer med förslag på hur det som inträffade på Drottninggatan aldrig ska hända igen. Tyvärr finns en hel del naiva föreställningar om terrorister.

Yogaläraren Josefine Bengtsson bloggar om att hon efter en timmes meditation finner förståelse för att det är helt naturligt det som händer när det finns så många i vår värld som mår fruktansvärt dåligt. Ledande psykiatriker och psykologer varnar dock för att stämpla alla terrorister som psykiskt sjuka. Även fullt friska människor kan begå terrordåd om de bekänner sig till bestialiska ideologer.

Det svenska samhällets agerande mot terrorister har präglats av en omhändertagandementalitet. Återvändande IS-krigare har mötts av bostad och praktik i stället för straff och fördömanden.

I regeringen har Miljöpartiet, vars inställning är att allt hat kan övervinnas med kärlek, fram tills nyligen haft ansvar för området. Våldsbejakande extremism har bemötts med mjukisbejakande extremism. Det har gått så där.

Naturligtvis finns en fara i ett samhälle som bara bekämpar brottslighet med batonger och glömmer bort att straff måste kompletteras med stöd. Sverige fokuserar dock knappast för lite på sociala åtgärder. Magnus Ranstorp, en av världens främsta experter på islamistisk terrorism, har upprepade gånger påpekat att den svenska benägenheten att blunda för de ideologiska drivkrafterna bakom jihadism har gjort att vi har halkat efter i det terrorförebyggande arbetet.

Josefine Bengtsson kan som yogalärare knappast hållas ansvarig för svenska myndigheters brister, men som populär bloggare sprider hon myter om att terrorism kan bekämpas med meditation. Hennes blogginlägg är anmärkningsvärt av flera skäl: inte minst eftersom hon jämför sig själv med en terrorist och hävdar att hon utan yoga också skulle kunna göra helt galna grejer.

För att meja ner oskyldiga personer med en lastbil krävs dock lite mer än att man inte mediterar. Islamistiska terrorister har en djupt radikaliserad världsbild som gör dem villiga att döda för religiösa ändamål.

Bengtsson citerar Dalai Lama som menar att våld inte kan stoppas av samhällsåtgärder (government help). Exakt hur en innerstadstjejs fokuserade andetag ska förhindra en förortskilles terrorförberedelser står dock skrivet i stjärnorna. Kampen mot jihadism är ett ideologiskt krig, som myndigheterna måste vara med på om vi ska kunna vinna.

Terroristen på Drottninggatan var känd av Säpo för sina islamistiska sympatier. Trots detta hade han fått ett vanligt utvisningsbesked - vilket är lätt att avvika i från - av Migrationsverket. Hade myndigheterna samarbetat bättre hade utvisningen kunnat verkställas i samband med beskedet. Lastbilsattacken hade kunnat undvikas.

Fyra personer dog på Drottninggatan. Nu är inte tiden för flum. Både politiker och bloggare måste sluta att inspireras av Dalai Lama och börja lyssna på Magnus Ranstorp.

Annons