Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Dags att avskaffa den svenska korporatismen

Klipp de korporativa banden mellan LO och S

Annons
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Adam Ihse/TT

Låt oss tala klarspråk. Det fackligt-politiska samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna är en form av korporativism. Korporativismen som idé bygger på att den egna gruppens gemensamma intressen skall ligga till grund för beslut i olika maktcentra som samarbetar och samspelar med varandra. Korporativismen misstror individualismen, hyllar kollektivet och vill skapa samförstånd genom ömsesidigt beroende mellan till exempel en fackföreningsrörelse och ett politiskt parti. Korporativismen har sina rötter i fascismen.

LO skänker varje år genom sina förbund ca 15 miljoner kronor till Socialdemokraterna. När det är valår stiger detta belopp. Inför årets val är LO:s valbudget 30 miljoner kronor. Målet är att få fler medlemmar att rösta på Socialdemokraterna för att få en S-ledd regeringen efter valet i september. Flera tusen specialutbildade LO-medlemmar skall genomföra en halv miljon samtal med medlemmar, via telefon och på arbetsplatser, för att få dem att rösta på Socialdemokraterna.

Men det är inte ett villkorslöst bidrag. LO kräver i gengäld att staten satsar 70 miljarder på välfärden fram till 2021, bland annat höjda statliga bidrag till små kommuner, där många LO-medlemmar bor. Facket kräver också ett pensionssystem där medlemmarna garanteras 70 procent av lönen livet ut. Denna form av tjänster och gentjänster ligger farligt nära begreppet ”klientelism”, som strider mot tanken på en demokrati byggd på ”checks and balances”. Olika maktcentra i ett samhälle måste balansera varandra och vara oberoende av varandra, inte smälta samman.

Att LO villkorar sitt stöd till Socialdemokraterna borde få partiet att reagera. Får vi en regering efter valet, ledd av Socialdemokraterna, måste regeringen givetvis representera hela folkets bästa, inte LO. Men några protester mot LO:s villkorade stöd hörs inte från Socialdemokraterna, knappast heller i den allmänna debatten. Tänk om Svenskt Näringsliv skulle stödja Moderaterna med 30 miljoner kr i valrörelsen och i gengäld kräva avskaffad strejkrätt, förenklade regler för avsked och halverad bolagsbeskattning - skulle detta mötas med tystnad i debatten?

Men - samtidigt som de nära banden mellan LO och Socialdemokraterna över tid varit starka är det allt färre LO-medlemmar som stöder Socialdemokraterna. 1994 röstade 66 procent av LO:s medlemmar på Socialdemokraterna. I de senaste fyra valen, sedan 2002, har antalet sjunkit för varje val och var 2014 nere på 51 procent.

Enligt SCB visar deras majmätning att bara 38,5 procent av LO:s medlemmar just nu stöder Socialdemokraterna. Samtidigt är stödet för Sverigedemokraterna bland LO:s medlemmar nu rekordhögt - 24,9 procent - och Sverigedemokraterna är nu näst största parti bland LO:s medlemmar.

När Socialdemokraterna attraherar färre än 50 procent av LO:s medlemmar faller dessutom den demokratiska legitimiteten hos LO att fortsätta stödja Socialdemokraterna med finansiellt stöd och en armé av valarbetare.

Att en gång för alla skrota de korporativa banden mellan LO och Socialdemokraterna skulle gynna båda parters integritet och oberoende. Det skulle sannolikt minska LO:s medlemstapp. Det skulle högst sannolikt också bidra till att bromsa trenden med ett växande politikerförakt.

Karl Beijbom, bokförläggare och journalist

Annons