Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Kom igen, vi ska inte vara Sämstmanland

Västmanland kan så mycket bättre

Annons
Rådjur. Västmanlands landskapsdjur på språng. Foto:  Foto. Hasse Holmberg /TT

Jag är inte optimist, inte pessimist - utan possibilist. Att tänka positivt, att vara optimist, räcker inte. Det är först när vi omsätter vår optimism i aktiv handling som en förändring och en förbättring är möjlig.

Olof Palme brukade säga: ”Verkligheten är vår värsta fiende.” Han menade att vi måste utgå från verkligheten, sådan den är. Bara då kan vi bidra till en samhällsförbättring. Såväl svartmålning som skönmålning är ”fake news”.

Jag gillar när vi kallar Västmanland för Bästmanland. Så borde det vara. Så måste det bli. Men så är det inte i dag. Tvärtom är Västmanland i själva verket Sämstmanland inom flera viktiga områden.

Låt mig peka på några.

Företagsamhet

Vi kan vara stolta över ASEA, ICA, H&M. Alla grundades i Västmanland. Vi kan vara stolta över Engelsbergs Bruk, Sala silvergruva, Skultuna Messingfabrik, Fagersta Bruk. Alla dessa västmanländska företag vars produkter och tjänster gjort ”skillnad” för så många kunder och konsumenter, i Sverige och runt om i världen.

Med sin företagshistoria och sina stolta traditioner borde Västmanland ligga i topp när det gäller företagsklimatet i Sverige. Vi ligger i botten.

Fler företag är en förutsättning för fler jobb, bättre välfärd, framgångsrik integration, bättre konkurrenskraft i en globaliserad värld. Men antalet nystartade företag i Västmanland sjönk 2016 med 3,9 procent jämfört med året innan. Det var bara i två län som nyföretagandet sjönk under 2016 - i Västmanland och Västernorrland.

Må bra

Invånarna i Västmanland mår sämst i Sverige. Det har föreningen Mind konstaterat med statistik från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet. Objektiva fakta (självmordsfrekvens, konsumtion av antidepressiva medel, alkoholkonsumtion) har vägts samman med enkätsvar kring självupplevd hälsa.

Brottslighet och uppklarningsprocent

Enligt BRÅ är uppklarningsprocenten i Västmanland sämst i landet när det gäller brott mot personer - mord, våldtäkter, rån, misshandel. Bara vid ett brott av elva inom denna grova kategori av brott lyckas polisen i Västmanland att binda en gärningsman till brottet.

Hemlösheten

Inte i något annat län är så många hemlösa, per capita, som i Västmanlands län, enligt Socialstyrelsens rapport i december 2017.

I Västmanlands län är 43,8 personer per 10 000 invånare hemlösa, enligt Socialstyrelsens kriterier (akut hemlöshet, hänvisning till akutboende, härbärget eller övernattning utomhus, tillfälligt boende hos vänner och bekanta).

Cykelhjälm

7 av 10 vuxna i Västmanland struntar i cykelhjälmen. Det placerar oss sist på NTF:s årliga cykelhjälmsmätning, som presenterades i september 2017. Användningen av cykelhjälm har stått still sedan 2013. Detta ser NTF som ”fyra förlorade år” för cykelsäkerheten. Västmanland ligger i botten, tillsammans med Gotland, Uppsala Län och Skaraborg.

Listan kan göras längre över områden där Västmanland inte är Bästmanland utan Sämstmanland.

Kom igen Västmanland - vi måste skapa ett företagsklimat i svensk toppklass.

Kom igen Västmanland - vi måste se till att vi själva, våra anställda, våra vänner, våra grannar mår bra i Västmanland.

Kom igen, Västmanland - polis, åklagare, domstolar måste visa att vi kan bättre. Att flest i landet går fria i Västmanland efter mord, våldtäkter, rån och misshandel är absolut oacceptabelt.

Kom igen, Västmanland - eget tak över eget huvud måste vara en mänsklig rättighet i ett demokratiskt välfärdssamhälle.

Kom igen, Västmanland - visst skall våra cyklister skydda sina värdefulla hjärnor med hjälp av cykelhjälmar. Hjärnor skall utveckla nya innovationer, produkter och tjänster, inte kräva sjukhusvård.

Carl Bildt skrev en bok som hette Hallänning, svensk, europé. En bok i vilken han framhöll sin stolthet i alla sina tre identiteter. Kanske skriver jag själv en bok så småningom med titeln: Västmanlänning, svensk, europé. Då vill jag kunna skriva om Västmanland som Bästmanland, inte som Sämstmanland.

Kom igen, Västmanland!

Karl Beijbom, bokförläggare

Annons