Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör på ledarsidan: Vem gråter för Hillary?

Politiken behöver fler trista ordentliga personer

Annons

Varför har Hillary Clintons erfarenhet blivit en belastning?

Aldrig tidigare har en kvinna varit så nära världens mäktigaste post. För en svensk framstår den jämna valrörelsen som en fars – hur kan en oerfaren gaphals som Trump hota en kompetent kvinna som Clinton?

Hillary Clinton är erfaren, kunnig, stabil – och oerhört tråkig. Inte ens hennes egna supportrar är särskilt entusiastiska över hennes kandidatur. Det är just därför hon passar i Vita Huset.

Jag kampanjar för Clinton eftersom jag älskar Obama säger bibliotikarien Clotilde Luce några dagar innan valet. I Miami har president Obama just gjort ett framträdande som bäst kan beskrivas som ett väckelsemöte.

Publiken skriker, gråter och hyllar honom till skyarna. Beteendet är allt annat än sunt.

En presidents roll är visserligen att driva opinion genom att framkalla känslor, men ska politik ge resultat måste den malas genom byråkratins kvarnar. I dagens medieklimat kan du inte vara en tråkmåns. Trots att det ofta är trista, ordentliga personer politiken behöver.

Clotildes röst blir engagerad när hon talar om Obama – när Clinton kommer på tal låter hon närmast uttråkad. De enda hängivna Clinton-anhängarna jag träffar på är svenska politiker.

Många, mest kvinnor, har rest till USA för att kampanja för Hillary. Och, får man anta, för att det är bra för den egna karriären att bli förknippad med världens mäktigaste kvinna.

Inte heller i Clintons hemstad New York är engagemanget särskilt stort. Thomas Jackson är advokat som samlar in pengar till hemlösa i Central Park. Han tänker rösta på Clinton, tror att hon kommer att bli en habil president. Någon som däremot verkligen hade förändrat är Bernie Sanders, menar Thomas.

Med sitt starka sociala patos lyckades senat­orn från Vermont nästan hota Clinton i primärvalen. Sanders vill med Skandinavien som modell se radikala förändringar i USA:s välfärdssystem.

Även om det är lätt att som svensk sympatisera med Sanders är det sällan en bra idé att försöka förändra ett land i grunden. Sanders ton mot ekonomerna på Wall Street är osympatisk, och väldigt lik Donald Trumps etablissemangsförakt.

Clinton tillhör den politiska eliten – i bemärkelsen att hon är erfaren. När blev erfarenhet en belastning?

Hon anklagas för att inte vilja ändra på särskilt mycket. En annan tolkning är att hon inte lovar saker hon vet att hon inte kan hålla.

Hillary Clinton har inga sektledaregenskaper. Hon vill inte vända upp och ner på världen.Ingen gråter när hon håller tal.

Hillary – därför borde vi älska dig mer.

Annons