Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Lernfelt: Att bekämpa vaccinmotståndet är en fråga om liv och död

Besinningslös ton på bloggar och i Facebooksgrupper

Annons

När allt färre minns tiden före vaccin och antibiotika lämnas fältet fritt för alternativmedicinens charlataner.

Nyligen uppmärksammades stenkastning mot polis i samband med ett informationsmöte om vaccin mot livmoderhalscancer. Enligt de första rapporterna var det vaccinmotståndarna som deltog i en motdemonstration utanför möteslokalen som stod för våldet. Detta kunde sedan avfärdas.

Vad som dock är lika skrämmande som att ordningsmakten attackeras är att det anordnas motdemonstrationer när ungdomsmottagningar och kvinnojourer går samman för att rädda liv.

Varje år dör 150 kvinnor i Sverige till följd av livmoderhalscancer. De vaccin som är godkända i Sverige ger ett närmast hundraprocentigt skydd mot de två varianter av HPV-viruset som är bakomliggande orsak till 70 procent av alla insjuknanden. Vaccinet har genomgått otaliga kliniska läkemedelsprövningar och man har inte kunnat registrera några allvarliga biverkningar.

Trots detta ökar vaccinmotståndet. Inte bara mot HPV. Även de grundligt prövade vaccin som ges för att skydda mot mässling, påssjuka, röda hund, polio och kikhosta ifrågasätts av föräldrar som vägrar låta sina barn vaccineras. Samtidigt tonas riskerna med nämnda sjukdomar ned, trots att de kan orsaka livslånga skador, allvarliga följdsjukdomar och till och med död.

På bloggar och i Facebookgrupper med tusentals medlemmar är tonen besinningslös. Hat mot skolmedicin blandas med vanföreställningar om att vaccin ger autism, att urin och maskrosor botar cancer och att silver upplöst i vatten är bättre än antibiotika.

Charlataner och bluffterapeuter av olika slag har lyckats dupera en inte oansenlig del av befolkningen, människor som nu har större förtroende för den oreglerade miljardindustri som alternativmedicinen är än för sjuksköterskan på vårdcentralen. Man anser sig veta bättre än läkaren på barnakuten som ordinerar antibiotika eller kortison efter att ha läst på en amerikansk sajt om Big Pharma.

De som drabbas värst av desinformationen och konspirationsteorierna är de som är för unga för att ha något att säga till om, för sjuka för att vaccineras eller som griper efter halmstrån och luras att tro att raw-food kommer att göra dem friska från dödliga sjukdomar.

Bakgrunden till den oroväckande utvecklingen är sannolikt digitaliseringen vilket ger människor tillgång till obegränsat med information. I grunden är det något positivt, men saknar man förmågan att värdera källor kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och inte.

När den generation som levt i en tid före antibiotika och vaccin och sett vad det leder till, är på väg att dö ut, raderas också kunskapen om hur värdefulla dessa skolmedicinens landvinningar är från vårt kollektiva minne.

Det är lätt att håna statliga informationskampanjer. Men frågan är om det inte är dags att påminna om vad det här handlar om.

Även om vaccinmotstånd och misstro mot vetenskap kan te sig fredligt i jämförelse med stenkastning mot polis, är det lika viktigt för samhället att bekämpa. Det är en fråga om liv och död.

Läs också: Staten måste ta fullt ansvar när vaccin gav narkolepsi

Personal vaccineras mot farliga smittor

Annons