Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markera mot homofobin på asylboenden

Våld och hot måste tas på allvar

Annons

Westsura herrgård, Surahammar.

Tänk att du flyr hit från förtryck och krig, och hamnar på ett asylboende där du möter hat för att du råkar vara homosexuell.

Misshandeln av en ung man på asylboendet i Surahammar i förra veckan beror, enligt offret och andra på boendet, på hat mot homosexuella. Mannen anfölls med gafflar och stolar i matsalen, och fick föras till sjukhus. "De hatar alla homosexuella. De skriker åt oss och ­utrycker sitt hat mot oss varje dag", säger den misshandlade (VLT, 9/11). En annan person berättar att det varit spänt mellan boende på avdelningen för hbtq-personer och andra på asylboendet.

Tidigare i år anmälde en asylsökande homosexuell kvinna på just Westsura Herrgård några andra på asylboendet för olaga hot. Kvinnan sade sig ha blivit hotad på grund av sin sexuella läggning och för att hon inte klär sig enligt sitt lands traditioner, och önskade få skyddat boende (VLT, 9/6).

Andra har önskat asylboenden som är för till exempel bara hbtq-personer, eller för bara kristna. Det är lätt att förstå den oro människor känner när de, inte sällan i minoritet, tvingas stå ut med intoleranta människor som hotar och hatar under samma tak.

Men det är ett misslyckande om asylboenden inte kan ge trygghet utan att hbtq-personer och andra måste fly till separata boenden. Migrationsverket, ansvariga för asylboenden och polisen måste ta problemen på största allvar. Det krävs en rejäl markering mot trakasserierna. Boendet i Surahammar är hbtq-certifierat, och ändå är homosexuella rädda och otrygga där.

Det är ett misslyckande om asylboenden inte kan ge trygghet utan att hbtq-personer och andra måste fly till separata boenden.

Liberalernas hbt-nätverk radade på gårdagens debattsida upp förslag på vad som kan göras. Bland annat föreslår de att alla asylsökanden ska få samhällsorientering om till exempel svensk lagstiftning. Liberalerna föreslår även att den som förtrycker och mobbar ska flyttas, inte den som trakasseras, samt att personer som gör sig skyldiga till grova brott mot hbt-personer ska utvisas.

Det är rimliga förslag. Att människor som väntar på asyl mår psykiskt dåligt och ibland gör något dumt, som att slå sönder en stol, är en sak. Men det här handlar om systematiska trakasserier av homosexuella.

Mustafa Panshiri, polis i Linköping, föreläser för ensamkommande runt om i landet. Han får nyanlända att ompröva homofoba åsikter, en resa han själv gjorde efter att ha kommit hit från Afghanistan. Asylboendet i Surahammar borde genast bjuda in Panshiri för att föreläsa om svensk lagstiftning och tolerans.

Se inte mellan fingrarna när människor utsätts för våld och hat, markera tydligt att samhället står på deras sida.

Annons