Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modig journalistik ger kunskap om det svenska jihadisthotet

Utan kunskap kommer vi inte åt extremismen

Annons

AP Photo, File/ TT

Göteborgaren Mikael Skråmo är en svensk jihadist som åkte ner till Islamiska staten i Syrien för två år sedan. I Sveriges Televisions "Uppdrag granskning" får vi höra Skråmos telefonsamtal med vad han tror är hans blivande 20-åriga andra fru "Sara". I själva verket är han lurad. "Sara" är en journalist från ett kanadensiskt team som kontaktar IS-rekryterare på nätet och för att ta reda på hur de arbetar.

Att jihadisterna är duktiga digitalt är känt sedan länge. Ofta går rekryteringsprocessen från öppna sociala medier som Facebook och Twitter till krypterade sidor. Den som lyckas komma in i de slutna rummen kan få fram viktig information.

På liknande sätt som det kanadensiska teamet har journalisten Magnus Sandelin - aktuell med boken "Svenska IS-krigare - Från al-Qaida till Jihadi cool" (Fri Tanke) - tagit kontakt med jihadister på hemmaplan.

Sandelin fick i uppdrag att peka ut platser i Sverige där det finns många "otrogna".

När Sandelin utgav sig för att vara en ung man från Göteborg med IS-sympatier lyckades han ta sig in på ett slutet forum. Där frågade han om det planeras attentat i Sverige och fick svaret att ja, "bröderna planerar" och behöver hjälp. Sandelin fick sedan i uppdrag att peka ut platser på en karta, platser i Sverige där det finns många "otrogna".

Om det verkligen är jihadister som svarat Sandelin är det förstås allvarligt och något för Säpo att hålla ögonen på. Det är lätt att glömma att det var ett oväntat fel på bomben som gjorde att Taimour Abdulwahab inte fick med sig julhandlare i döden i centrala Stockholm för sex år sedan.

Enligt Säpo har nu ungefär 300 jihadister åkt från Sverige, och 140 har återvänt. Både polis, rättsväsende och kommunerna - med det förebyggande arbetet på sina bord - behöver känna till den jihadistiska miljön.

Den svenske jihadisten från Göteborg som nu är i Raqqa i Syrien, och som rekryterar till IS samt söker en ytterligare fru, ogillar Magnus Sandelins arbete. I Uppdrag granskning framgår det att Mikael Skråmo skriver följande till journalisten: "Jag gillar inte att du lägger dig in i mitt liv..Fortsätt så och jag kommer lägga mig in i ditt liv". När meddelandet kommer från Skråmo är det ett hot.

Vikten av det arbete som Sandelin, och andra journalister som granskar jihadister, gör kan inte nog betonas. Utan kunskap kommer samhället inte åt extremismen.

Annons